Din (næsten) ultimative guide til Tulum & Holbox 3

Din (næsten) ultimative guide til Tulum & Holbox 4

Her til sidst, vil jeg give jer nogle tips til hvad cenoter I bør besøge og nogle destinationer jeg ikke synes I skal gå glip af, hvis I har tid nok.
Jeg synes man skal tage en heldagstur eller to til de her ting.

Guide til Holbox, klik her

TIP: Der er adskillige dyreværnsorganisationer i Tulum, men de er håbløst bagud. Det er vildt at antallet af dyr ikke falder, men mayanerne har slet ikke det forhold til dyr vi har, så det er op ad bakke. Der skal reddes mange dyr og der skal neutraliseret endnu flere. Du kan støtte Alma Animal Tulum her 

En god ide er at have vand og snacks på sig, der er mange der er sultne af både katte og hunde. Skulle du få lyst til at adoptere, er det slet ikke svært. De fleste dyr kan flyve hjem med dig såfremt de er raske.

CENOTE (seh-‘no-tay)
Naturlige underjordiske kilder, floder, grotter, søer
Jeg anbefaler I tager cenoterne jeg allerede har nævnt i tidligere opslag og så ellers triller mod den større og smukke by, Valladolid. Det er halvanden times kørsel. Undervejs passerer I lokale små byer, hvor der er autentisk mexicansk mad samt masser af interiør! Blandt andet byen Coba og Francisco Uh May. I sidstnævnte, er der et flot museum og restaurant (en gren af AZULIK,) 
Det er nyt og relativt ukendt, men se mere om museet her: Azulik Uh May 

Tip:
Svøm med sting rays og skildpadder ved playa paraiso
Tag en dagstur til Isla Mujeres
Besøg cenoten Encantado Nuan for at stå på paddleboard eller sejle kajak
Kør ned til Sian Ka’an naturreservat (kræver en jeep)
Bo et par døgn her 

 

Ikke langt derfra, ligger Samadhi, et buddhistisk tempel. Hvad I OGSÅ finder i nærheden, er Aldea Balam hotel, som gerne giver en dukkert i deres skønne pool, hvis man køber day pass til 200 pesos (priser kan ændre sig), det er 80 kroner. For de penge, får du mad, drikke og et dyp. Vi nød godt af det, skal jeg hilse at sige! Det er trods alt varmt at sidde i en bil i længere tid.

Tip: Se events i TULUM her

Der ligger adskillige cenoter i området. Blandt andet SUYTUN og OXMAN. Begge et must-visit.  Ved Suytun, er der to cenoter, den ene er gemt lidt væk.

Gran Cenote på vejen dertil, lige udenfor Tulum, er også et besøg værd, men så vidt muligt, kom tidligt til det hele, da det er svært at have for sig selv. Gran Cenote gemmer også på en ekstra cenote, men man skal vide hvor den ligger og ellers spørg, det er ikke altid man kan svømme gennem tunnelen og ellers, det tager folk lidt tid, at opdage den er der, så den kan man have for sig selv i lidt tid.

I retning af Bacalar (som bestemt er et besøg værd. Bacalar er byen hvor ægte piraterne (pirates of the Caribbean) sejlede gennem kanaler og ud i lagunerne.

Nå, men 307 i retning af Bacalar fra Tulum, er der også en række mere eller mindre kendte og ukendte cenoter, hvis man ikke vil så langt væk. Her finder man Laguna de Kaan Luum, Cristal, med flere. Cenoten Mayan Blue virker forladt, jeg ved ikke om der er nogen der har overtaget administratiohen, men sidst jeg tjekkede, var der gamle møbler og cenoten var ikke vedligeholdt.

Andre cenoter:
Calavera
Minotauro (bestemt et besøg værd)
Chihikan

Jeg opdaterer guiden løbende, såfremt der er noget at opdatere.

Lige en ting, jeg gerne vil nævne inden jeg runder Tulum af. Der folk der vil prøve at sælge jer stoffer på stranden. Og på nogle af hotellerne ved stranden. Det er sort of the name of the game. Det bedste er bare at ignorere eller sige nej tak.
Personligt holder jeg mig fremover væk fra steder som ellers ret festlige Rosa Negra og Baak. Der har været skyderier og med stor sandsynlighed narkorelateret.
På vejen til cenoterne mod Valladolid, er der stort set altid check points hvor politiet stopper en.

Tip: To ll´er udtales som J. Vah-yoh-doh-LEED.

Next up: HOLBOX. Stay tuned!

Ingen kommentarer endnu

Jeg vil gerne høre din mening eller hvis du har gode tips og tricks.

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Din (næsten) ultimative guide til Tulum & Holbox 3