Din (næsten) ultimative guide til Tulum & Holbox 2

Din (næsten) ultimative guide til Tulum & Holbox 3

Skønneste bolig i junglen! Et treehouse! Vi boede der i tre dage og det var AMAZING!  Fugle, aber og skorpioner, meget spændende! Husk at store skorpioner ikke er farlige, det er de små. De kan heller ikke komme ind da der er net overalt.

Puha! Det er godt nok hårdt at skrive alt dette fra kolde Danmark. Jeg får mere og mere behov for at tage afsted igen. Jeg er temmelig misundelig på jer, der har en tur at se frem til.

Der er nogle ting, jeg synes er vigtige at få med. Blandt andet:
Hæv kontanter hjemmefra og nok af dem. Der er ikke mange steder, der er atm maskiner og meget få bankautomater virker hele tiden. Der er en atm ved La Consentida i La Veleta.

Casa Chula Vista er også skønt! Som det ses – her fandt vi en levende skorpion i poolen :) Den blev fisket op og omplaceret.

Der er også en bankautomat overfor byens torv. Jeg hæver altid på “credit card” når valgene kommer op.
Så er der Cancun lufthavn, der kan man også hæve.
Jeg synes for øvrigt at Cancun lufthavn er blevet mere utryg. Jeg føler mig faktisk mere udsat der end nogen andre steder jeg har været i Mexico, Der er så mange scammers. De har falsk tøj på og skilte. De udgiver sig for at sælge ADO busbilletter og for være taxa. For alt i verden: Gå KUN hen til det officielle ADO – kontor hvor du kan gå indenfor. Eller…

TIP: Sørg for at have døre lukkede, der er skorpioner og de kan sagtens finde på at gå ind på dit værelse / hotel.

Jungle Gym kan du finde på stranden og i Tulum centrum

Book en taxa hjemmefra via www.letstransfer.com (modtag tilbud på mail) eller bestil en billet med ADO bussen til Tulum her. Husk at tjekke hvad terminal bussen kører fra. De kører rimelig tit.

Glem ikke stranden :) 

Der er også mulighed for at leje bil, der vil jeg anbefale at man vælger en biludlejning hvor der er mulighed for at få bilen udleveret i lufthavnen så man ikke skal med shuttlebus til en anden terminal. Det er jo det sidste man orker når man lige er landet.

Man skal forvente en to til tre – timers køretur fra Cancun til Tulum.
Tager man ADO er der taxaer lige udenfor terminalen.

KIN TOH // AZULIK: Absolut favorit – sted fra DAY ONE! Det er blevet dyrere og sværere at mose sig ind på det her hotel, men i 2016, kunne man vade rundt. Vi fik faktisk forvildet os op i en brudesuite, uden vi opdagede det, ikke at det så holdt os tilbage, vi var ligesom på opdagelse! 

Happy boot campers once again :) på AZULIK // KIN TOH (der er også sunset experience i løbet af ugen, tjek deres hjemmeside) 

Det bringer mig til en vigtig pointe. Aftal altid pris med en taxa chauffør før I sætter jer ind. Prut gerne! I kan godt prøve at hive den 50-200 pesos ned i pris.
Skal I hjem fra stranden, kan det være svært at prutte, de ved godt, du gerne vil hjem. Taxaer er vildt dyre for turister i Tulum. UHØRT dyre! Det er til stor debat. Der findes ikke Uber.

Alternativt: Tag Collectivo bussen til stranden. Virkelig billig offentlig transport. Eller lej en ATV eller en bil. I skal ikke leje fra MEX CARS. De vil muligvis prøve at snyde jer, det oplevede jeg. Jeg har lejet fra Europcar, det har været fint.

 

Papaya Playa Project beach club 

Der findes to store supermarkeder ud over det økologiske jeg nævnte, det ene er Super Aki og det andet er Cedraui. Det er nemt at tage cyklerne og fylde kurven med mad. Det er fra La Veleta en cykeltur på 12 minutter. Bagom hovedgaden (hurtigere og nemmere) eller ned langs hovedgaden. På eget ansvar :D.

På tur i junglen og Grand Cenote 

I det område, kan man også finde street food pladser hvor der er god stemning.

De to supermarkeder ligger lige ved siden af hinanden, næsten.

TIP: Måske kan I smutte på Liefs og drikke iskaffe, de laver virkelig god mad og den bedste kolde kaffe jeg nogensinde har smagt.

Suytun cenote, vegansk mad og en efterladt restaurant med food truck 

Der er også masser af små, lokale kiosker i området, men jeg kan ikke anbefale vaskerierne (Lavandarias). Tøjet kommer ud mere beskidt end rent! Der er dog et sted i Tulum centrum, hvor man kan vaske sit tøj og få en kaffe, det hedder Bo Laundry, måske er der mere held her.

Fun fact: Pæne negle? Book tid hos Always Beautiful i La Veleta.

Vedrørende telefon, flyttede jeg over til 3 like home. Det gjorde jeg fordi, Yousee ikke understøtter Mexico og jeg synes det er rart at være på nettet /tale i telefon uden af at det koster ekstra. Ellers kan man købe e-sim online eller taletidskort i OXXO butikkerne rundt omkring.

Når det kommer til bolig, er jeg svært tilfreds med La Veleta (se mere her i guiden 1-4). Men nogen vil foretrække  mere larm i centrum. Andre ved stranden. Jeg synes stranden er for dyr og jeg kan køre derned hver dag, hvis jeg vil. Der er også kedeligt på sigt.

Der er SMUKT, lækkert, dejlige ting at se og opleve. Men at bo der? Nah.

Når man vil på stranden og ikke bor der, har mange hoteller det der hedder minimum consumption. Det betyder du betaler hvad der svarer til mellem 200-800 kroner for et sted at ligge. Her spiser du, drikker og ligger på strandsengene hele dagen for de samme penge. Du bestemmer selvfølgelig selv om du vil have mere at drikke eller spise. Men for de penge, har du i øvrigt også et håndklæde.
Jeg har været glad for Ziggys. Men vil man have mere festlig stemning, er der andre hoteller der også spiller musik.

Det er svært at komme ned til stranden uden af at skulle gennem hotellerne. Her kan man sige til front desk, at man vil ned og ligge og sole sig og spise og så følger de en ned. Herfra kan man bare slentre ned langs stranden og se om der er et sted der er mere attraktivt.

Det er billigst at ligge ved stranden på hotellerne mellem slut aug og start december. Efter her, stiger priserne lidt. Det jeg taler om nu, er Zonera Hotelera (hotel-zonen). Drejer man til venstre når man når strandvejen via Tulum centro, kommer man ned til offentlig strand hvor der også er hoteller man kan ligge ved og hvor mange af dem er gratis. Man kan også ligge på den offentlige strand dernede uden det koster noget. Der er dog et MEN! Nu er man begyndt at tage penge for at folk kan entrere strandvejen der. Jeg tror det er 30 kroner. Det er en nationalpark og i bunden ligger der et kendt, mayansk tempel/pyramide.

Kort sagt, hotel-zonen er så skøn og her er nogle steder jeg anbefaler til at spise eller ligge på stranden, i fleste tilfælde begge dele.

Billeder fra Oxman cenote, Suytun cenote og nogle vagabond-hunde
Imix, en del af Azulik
( En offentlig strand, ret sikker på, der er nudister der. Ønsker man at ligge i liggestole og få service, kan man købe et day pass hos Imix, hvor der er DJ og andet gøgl.)
Hotel Be Tulum
Hotel Casa Malca, PabloEscobars gamle villa
Ahau (hmm, er ikke helt pjattet med maden, men drik en kaffe og gå en tur i deres område, de har et lille art walk galleri, som I ikke skal gå glip af)
Ziggys
Nomade (rigtig godt vegansk også)
Papaya Playa Project
Playa Paraiso
Hotelito Azul (flot udsigt)
Playa Ruinas
Playa Pescadores (afsidigt ved ruinerne)
Azulik – book et bord på Kin Toh, I fortryder ikke. Der er også sunset experience i en af fuglerederne. Se mere på deres hjemmeside.
Zamas (et lille stykke med offentlig strand og virkelig god mexicansk mad)
Nest
Kanan Tulum (minder meget om Azulik, se deres events)
Wild
Neek Tulum (SMUKT, det er en lagune!)
Los Bowls de Guadalupe
Ikal (helt klart for yogaelskere)
Chiringuito Tulum
Habitas
Vagalume (også hvis du er til spinning ved havet)
Delek (se events)
Orchid Beach House
Gitano Beach Club (fri film på stranden, det er ikke den på Zona Hotelera strækningen, men på den offentlige strand, I ved TIL VENSTRE :D)
Panamera (virkelig skønt – der er masser af events her, blandt andet sunset experience om mandagen)
Restaurante Pies Descalzos (ligger ud til en kæmpe cenote) 
Mamasan Treehouse (har ikke været der, men hold da op hvor ser det dejligt ud!!)
Casa Banana (restaurant)
Buut´s Ha´(cenote beach club)
Vesica (cenote beach club)
Clan Destino, også en cenote med restaurant ved stranden, dog i tvivl om, hvorvidt den er åben pt.
La Conchita (et af de få steder man kan snige sig ned til stranden hvor den er offentlig. Det er lige ved hotel Azulik og indgangen ligger overfor Potheads).
Denne spot, kørte vi til en morgen for at se solopgang med kaffe. Da solen var stået op, kørte vi til Ahau og spiste samt sluttede af ved cenoten Kapen Ha, hvor vi svømmede og spiste. Den ligger gemt i en lille oase med butikker. Der svømmer også en krokodille af arten caiman :)

Fun fact: Svøm med en vild krokodille
Endnu en: Sump-krododillen der svømmer med turister, Casa Cenote :) 

Dette tip kan I IKKE leve uden, hvis I har cykler, vil til stranden og bor i La Veleta.
Ave. Kukulkan kan være farlig at køre på som cyklist. Den går hele vejen ned til stranden og er den mest oplagte. Bagsiden af medaljen er, at man går glip af en god, smuk og hyggelig strækning, da den går ud til midt på strandvejen.

Cenote Suytun

Hvis man i stedet tager turen gennem en mini community der hedder Aldea Zama der ligger ved La Veleta, kan man komme ned til Ave. Coba, dreje til højre, som så fører ned til strandvejen, der til venstre leder til offentlig strand og til højre til Zona Hotelera, der er den mest interessante ift. butikker og spisesteder. Ikke mange offentlige strande på den strækning, men få.

 

Casa Malca er altid en god ide! Omend dyrt nu, da det er Pablo Escobars gamle villa


Mayanske ruiner, efterladt bil (den er der stadig, den står på strandvejen), Saqi en gadehund jeg fandt

 

Fra Animal Alma Tulum internat i junglen

Få at køre den vej på cykel, skal man kører via Calle Itzamna, det er en vej. Brug GPS. Vejen minder i starten om et off road terræn, men det skal man ikke lade sig skræmme af, det kan totalt lade sig gøre!

Part 4 

Ingen kommentarer endnu

Jeg vil gerne høre din mening eller hvis du har gode tips og tricks.

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Din (næsten) ultimative guide til Tulum & Holbox 2