Der er ting, jeg bør holde mig fra

Favorit-serier: Must – see

Hvor ofte ser du ikke lige en statusopdatering med folk der søger efter nye serier at stene over? Og har du bemærket, hvor mange springer til, for at give et tip eller to?
Jeg tror ikke jeg er meget anderledes end den gennemsnitlige netflix bruger, og så igen. Jeg er ret kræsen uden af at have belæg for at være det. Jeg mister bare hurtigt interessen for serier, hvis ikke de fanger mig de første 10 sekunder. Nogle serier, fornemmer jeg, man blot lige skal i gang med. Men langt de fleste, får mig til at sove.
Det er et ritual. Vi sætter en serie på, måske en ny en. Den skal lige have en chance. Castle Rock, for eksempel.
Jeg begynder så, at banke min pude blidt, nærmere presse den, og lægge mit hoved sådan oven på puden, der nu er presset oven på Thomas´skulder. Så siger Thomas: Nå, men sov godt! Som regel svarer jeg, jeg skal ikke sove!
Men … jeg tager jo fejl, hver gang :)
Nu er det sådan, at jeg også har fundet ud af, at Thomas har gang i 4-5 serier, som han flekser mellem. Gid jeg havde det. Jeg har måske tre men så er sæsonen slut eller jeg er helt ude af loopet og skal nærmest starte forfra.

Der er dog en række serier, jeg gerne vil anbefale andre. Tilfældig rækkefølge og trailere længere nede:

The killing. 
Det undrer mig, at ikke flere har set denne her serie. Virkelig! En af de bedste serier derude. Tag fri i to dage og forvent at bruge natten også.
Serien, der udspiller sig i Seattle, Washington, følger politiefterforskningen, den sørgende familie og de mistænkte efter drabet på den unge pige, Rosie Larsen.[1] Hver af de 13 afsnit følger efterforskningen kronologisk. Sammenlignet med den oprindelige danske udgave, Forbrydelsen, har executive producer Veena Sud forklaret, “Vi skaber vores egen verden. Vi bruger den danske serie som et udkast, men vi afviger og skaber vores egen verden, vores verden af mistænkte og potentielt, i sidste ende hvem der slog Rosie Larsen ihjel.

Green leaf.
Denne her serie, er noget anderledes end The Killing. Men den har et fint drama kørende, som i ren Dollars stil, kan trækkes i langdrag. Der er altid en lille cliffhanger. Executive producer er Oprah Winfrey og hun medvirker også i serien.
Medlemmerne af Greenleaf-familien driver en megakirke i Memphis, men forretningen og privatlivet er fordærvet af grådighed, utroskab og andre synder.

Ozark. 
Jamen, virkelig ikke særlig gode anmeldelser, hvilket jeg slet ikke forstår. Jeg synes det er en skøn og sjov serie, og Jason Batemans underspillede karakter er et af højdepunkterne i serien. Plottet er uforudsigeligt.
Ozark, der er på 10 episoder, handler om samfundet fokusering på økonomi og penge, hvor de finansielle rådgivere Marty (Jason Bateman) og Wendy Bird (Laura Linney) pludselig må forlade storbyen og flytte til en lille flække i Missouri Ozarks – Langt væk fra de velkendte skyskrabere og glasfacader. Ozark udforsker kapitalisme, familiedynamik og overlevelse gennem øjnene på (alt andet end) almindelige amerikanere.

The affair.
En af de serier, hvor det tog mig viiiirkelig lang tid, at finde forbindelsen. Men jeg følte, der var et eller andet ved den, jeg kunne lide. Så jeg begyndte at se fra afsnit fem og så så jeg så de første til sidst. Ja, ja. Lidt utraditionelt, jeg ved det. Men det virkede!
Havde The Affair været det typiske kærlighedsglansbillede med stormfulde forelskelser, pinagtige misforståelser og den, for genren, letgenkendelige slutscene, hvor de jagter hinanden i regnen og endelig erkender deres følelser, var der absolut ingen grund til at bruge spalteplads på miniserien her i magasinet. Levi og Treem løfter dog ubesværet fortællingen op på et helt nyt niveau med ganske få dramaturgiske virkemidler. To forskellige synsvinkler på samme historie fortalt gennem en gådefuld politiafhøring, der konstant lader seeren gisne om, hvad der i virkeligheden er sket.

Broen.
Jeg har aldrig været den store dansker – serie fan. Jeg synes danske skuespillere ofte er så påtagede i deres skuespil. Her i de første sæsoner, især Kim Bodnia. Han udtaler alle ord som om han taler til enten hørehæmmede, døvstumme eller retarderede. Mega ulideligt at høre på. Det er unaturligt. Det samme gør flere af de andre skuespillere, der er danske. De svenske derimod, de er meget autentiske. Ikke desto mindre, i mangel af bedre, begyndte vi at se den, og nu glæder jeg mig virkelig til 4.sæson.
Et lig af en kvindelig svensk politiker bliver fundet midt på Øresundsbroen. Men det viser sig at være to lig. Den anden halvdel er en dansk prostitueret. Saga Norén og Martin Rohde leder efterforskningen for at fange morderen. Det viser sig dog, at morderen har et mål: at åbne øjnene for folk, så de kan se samfundets problemer.

Designated survivor.
Jeg har altid været glad for at se Kiefer Sutherland på lærredet eller skærmen. Designated Survivor er ingen undtagelse. Der er ikke mange rolige øjeblikke, og der er altid fortsættelser. Jeg er ikke så meget til serier, hvor problemerne starter og slutter i samme kapitel. Masser af overraskelser og spænding på den store klinge.
Tom Kirkman (Kiether Sutherland) er minister for Bolig- og Byudvikling i den amerikanske kongres og udvalgt til at være en udpeget overlever i forbindelse med et stort møde i kongressen. Det utænkelige sker, og hele Capitol-bygningen i USA, hvor præsidenten, ministre og kongressen er samlet, sprænger i luften, og på få minutter må Tom Kirkman gå fra at være familiefar og Bolig- og Byudviklingsminister til at være USA’s næste præsident. Han skal lynhurtigt forsøge at navigere rundt i det kæmpestore politiske landskab, hvor forskellige politiske kræfter forsøger at manipulere og trække i ham for egen vindings skyld, samtidig med at han skal forsøge at opklare, hvem gerningsmændene bag terrorhandlingen er.

The good wife.
Okay, her er en serie der er sjov og virkelig opfindsom. Tit tænker jeg, hvor får manuskriptforfatterne det fra? Dette er en serie man skal sætte tid af til, for man ser ikke bare eet afsnit. Sig ikke jeg ikke advarede. Se evt. efterfølgeren, The good fight.
Serien omdrejningspunkt, Alicia Florrick er en kvinder, der lever og ånder for at passe det idylliske familieliv med alt hvad der til hører. Hun har styr på det og fremstår ud ad til som den perfekte husmor. Pludselig knuses dette glansbillede med et enkelt slag, da manden Peter, der er statsanklager, roder sig ud i en sag indeholdende utroskab og lyssky korruption, hvilket i sidste ende sender ham bag tremmer . Tilbage står Alicia med sit sikkerhedsnet trukket væk under hende, og en glubsk sladderpresse på nakken. Ydmyget og forladt. Som trodsreaktion vælger hun ikke at lade Peters skandaler trække hende med i faldet og begynder at undersøge mulighederne for selv at gå i offensiven og blive succesrig forsvarsadvokat.

Power.
Der er en lille gangster gemt i mig, og det udlever jeg gennem Power.  Jeg elsker i øvrigt titel melodien.
The fall.
James ‘Ghost’ St. Patrick har det hele. En smuk kone. En flot penthouse på Manhattan. En ny og kommende natklub i New York, kaldet Truth. Truth henvender sig til eliten – de berømte og berygtede, der driver byen, som aldrig sover.
Men Truth skjuler en grim sandhed. Ghost bruger i virkeligheden sin natklub som front til et lukrativt narkotikanetværk, der kun tjener de velhavende og magtfulde… Når du er inde i det miljø, kan du så nogensinde komme helt ud igen?

The night of.
En serie jeg aldrig havde troet var mig, blot ved at kigge på titlen og indledningen. Men mig og Thomas gik altså i gang med at se den, og det blev ikke kedeligt. Her holder man virkelig med hovedpersonen og da jeg hader uretfærdighed, blev der slået i dynen nogle gange. Vi ser nemlig altid serier i sengen. Det er så hyggeligt. Indbegrebet af den moderne form for danish ‘hygge’.
Efter at hans ven har brændt ham af, tager den pakistansk-amerikanske studerende Nasir sin fars taxa for selv at køre hen til festen på Manhattan. På vejen gør han et kort ophold, men da taxaskiltet er tændt, tror den unge mystiske Andrea, at Nasir er en rigtig taxachauffør og stiger ind. Inden natten er omme, er Nasir mistænkt for mord, og den eneste hjælp han kan få er fra advokaten Jack Stone, der lever af at lave hurtige forlig for New Yorks småforbrydere. Det var ikke lige sådan aftenen skulle have udartet sig…For det meste er vi overbeviste om, at Nasir ikke kan være morderen, men hvem ved? Det spørgsmål er seriens røde tråd, men det er kun det halve af, hvad denne serie handler om. For i stedet at være en klassisk whodunnit, er det seriens fortsæt at få os til at åbne øjnene for, hvordan systemet egentlig arbejder rundt om Nasirs mordsigtelse. 

Seven seconds.
Den fik så kun lige en sæson, hvilket jeg synes er lidt synd. Det er en god serie, og på intet tidspunkt var jeg ved at falde i søvn. Det siger en hel del!
Nu kommer Netflix og Veena Sud (der også udviklede den amerikanske pendant til ‘Forbrydelsen’) så med første sæson af den antologiske kriminalserie ‘Seven Seconds’, der ligeledes bruger en forbrydelse til at fortælle en langt mere aktuel og nærværende historie om menneskerne bag forbrydelsen; lige fra de følelsesmæssige ar hos de pårørende til de højeste instanser i justitsverdenen. Vi befinder os i nutidens Jersey City. Da en sort dreng, ganske uforvarende, køres ned af en hvid politibetjent, kommer hans kolleger ham til undsætning og får drejet mistanken over på en simpel drukkenbolt. Grunden til dette er den seneste tids (virkelige) spændinger mellem amerikanske minoriteter og en brutal politistyrke, som man så det i Ferguson og Chicago for ikke særligt lang tid siden. Men hvad der starter som et simpelt cover-up af en forbrydelse, udvikler sig hurtigt til et mysterium, hvor både drengens familie, de implicerede betjente og en håbløs offentlig anklager alle sammen forsøger henholdsvis at finde og skjule sandheden om den tragiske ulykke – og stilles ansigt til ansigt med både ydre og indre ondskab.

How to get away with murder.
Klassiker! Det er en must-see! Jeg har set alle sæsoner og sidder ret meget klar, når første afsnit ruller over skærmen. Man skal ikke sove i timen her, da det går lidt stærkt. Det kan også bare være, det er mig der er ekstra langsom, men går man glip af et afsnit er man virkelig lost! Eller skulle man komme til at blunde lidt :)
Shonda Rhimes er kvinden, der gav os Grey’s Anatomy. Og selvom hun øjensynlig bliver ved med at sprøjte afsnit ud om Meredith Grey, har hun også haft tid til at skrive How to Get Away with Murder, som er en spændingsserie om en advokat, der kan få alle frifundet for mord – måske endda sin egen mand. Der er intriger for alle pengene!

Homeland.
Jeg er endnu ikke blevet træt af Homeland, men jeg mener at vide, at der ikke laves flere sæsoner. Der var lige een sæson jeg blev lidt uvenner med, mener det var 4´eren, men ellers er det en serie, der har leveret hver gang.
Homeland er en amerikansk drama/thriller tv-serie udarbejdet af Howard Gordon and Alex Gansa og baseret på den israelske tv-serie Hatufim (Bortført). Serien har Claire Danes i rollen som Carrie Mathison, en officer hos Central Intelligence Agency, der mener at en amerikansk marinesoldat, som blev holdt fanget af Al-Qaeda som krigsfange, er blevet omvendt af fjenden og nu truer det amerikanske samfund. 

Scandal.
Ligesom Homeland og The good wife er denne serie slut! Ikke flere sæsoner, men der er i det mindste 7 at kaste sig over, hvis ikke allerede du har gjort det. Perfekt seriesøndag.
Serien handler om Olivia Pope, som er en strong, independent woman, der gør alt for at beskytte og forsvare USAs offentlige personer. Derudover er hun ufatteligt god til at holde på hemmeligheder – inklusiv sit meget uprofessionelle forhold til Præsidenten. Så spænd selen godt og vær klar på en serie fyldt med sex, mord og masser af drama! 

Sharp Objects.
Lidt speciel, men absolut værd at se. Vi ser den pt og ser frem til nye afsnit. Desværre er den kun på 8 afsnit, men den er twisted og overraskende, uden af at det bliver plat eller søgt.
Adora er byens rige kvinde, og den storslåede sydstatsvilla bærer præg af gamle penge og en dunkel fortid, der lurer i overfladen. Adora vil fremstå perfekt, og har svært ved at rumme byens krise, sin datter og alle sine tårnhøje forventninger til omverdenen. Hun styrer mennesker omkring sig med ord og blikke, der kan lave brændemærker på sjælen. Handlingen er i sin grundform meget klassisk, men personerne og deres hemmeligheder hiver dig med ind i en spændende fortælling, man bare gerne vil se mere af.

Bosch.
Jeg synes det er så skidt, at de ikke laver 30 afsnit ad gangen. Jeg kan ikke få nok af denne her serie, og venter meget utålmodigt på næste sæson. Er du til politiarbejde og krimi, så kast dig over denne her, den er baseret på en række bøger af en forfatter ved navn Michael Connelly.
Bosch (Welliver) er old school, men ikke nogen arketypisk detektiv hentet ud af de mange kriminalromaner, hvor vi møder en fordrukken politimand, der er træt af livet, hader sin inkompetente chef og ikke har venner eller familie. Hans job er ganske vist hans livs “kærlighed”, men derudover er Bosch påfaldende normal. Jo, han tager nogle genveje og opererer indimellem i en gråzone for at få den rigtige mand dømt, men han er hverken korrupt eller outreret, snarere en bundsolid fyr. Serien er usædvanlig tro mod romanerne og har transponeret helten til serieformatet på eksemplarisk vis. Connelly er da også med som producer og konsulent. 

Big little lies.
Jordnære problemer i eliten. Kvinder der gemmer på hemmeligheder, men ønsker det perfekte billede udadtil. Mord, intriger, og en voksenudgave af Desperate Housewives. Glæder mig allerede til næste sæson!
Ligesom True Detective og The Affair er hovedparten af løjerne flashbacks fra dagene inden ulykken, som udspringer fra afhøringer af vidner til den mystiske forbrydelse
Det er et fortællekneb, som skaber den helt rigtige spænding i en historie, der ellers læner sig op ad en dagligdag, mange mødre vil genkende. Vidnerne fortæller løs om byens dominerende kvinder. Reese Witherspoon og Nicole Kidman spiller med fremragende sensibilitet henholdsvis familiemødrene Madeline Mackenzie og Celeste 

Hvad serier kan I anbefale? Brug gerne kommentarfeltet under blogindlægget :)  

Andre serier du bør tjekke ud: Stranger things, Mistresses, The Fall og Tyrants.

Fun fact: Både The killing og Bosch er blandt andet produceret af Sara Blædels fætter, Mikkel Bondesen.

Trailers:

Teskt i kursiv er fra udemy.dk og vielskerserier.dk (tak)

Ingen kommentarer endnu

Jeg vil gerne høre din mening eller hvis du har gode tips og tricks.

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Der er ting, jeg bør holde mig fra