Hvorfor tager katte gaver med? Hvor gamle kan de blive? Se svarene her:

Indre & ydre motivation

Det er sådan set lige meget, om dine tanker om motivation handler om vægttab eller andre vigtige beslutninger (for dig), her i livet. Jeg vil bare gerne give dig en ide om, hvordan man definerer motivation. Om du så er enig eller om du kan bruge det til noget, det vil jeg lade være op til dig. 

Jeg har altid set motivation som noget der kommer og går, og de dage man ikke føler sig motiveret, selvom man i det store billede, ønsker og er på vej til forandring, er man i den grad meget afhængig af disciplin. Jeg kan for eksempel lige for tiden, rigtig godt lide at træne med en anden. Så hvis hun ikke kan, hvilket er sjældent det sker, da vi har samme mål med træning og fornøjelse ud af det, så kan jeg da godt lige overveje en ekstra gang, om jeg gider træne. Det motiverer mig, at jeg skal mødes med hende, det får mig afsted, så når hun ikke kan,  fordi jeg har vænnet mig til det, er det min disciplin der skal til.
Giver det mening?

Indre motivation
Den vigtigste parameter for at få succes med det man nu engang håber og ønsker at opnå for sig selv. Indre motivation kan for eksempel stamme fra værdier, behov, vores baggrund. Disse ting, kan så guide os i rejsen dertil, hvor vi skal forholde os til den ydre motivation. Som regel, er det den ydre motivation der starter processen, det skal jeg nok komme ind på.
Indre motivation er, hvordan ens opførsel afkaster en form for belønning. Det vil sige, det føles godt for os. Det handler ikke om, eksempelvis med træning og kost, at vi skal se godt ud (ydre motivati0n), det handler om, at vi føler, vi får det bedre, og vi trives bedre eller vi synes det er sjovt (belønning).
For mig selv kan jeg sige, den indre belønning har altid været vigtigere for mig end noget andet. Var den der ikke, ville jeg ikke kunne holde mig til det, som jeg føler er rigtigt for mig.

Ydre motivation
Dette svarer til, at du ikke læser dette for at blive klogere eller fordi du har lyst som sådan, men fordi du ville få en dårlig karakter hvis ikke du gjorde. Eller du træner for at se bedre ud nøgen. Eller for at kunne passe noget tøj. Det kan often være den del, der kickstarter det vi gerne vil i gang med. Den ydre motivation holder kun så længe, så derfor er man nødt til, at finde måder hvorpå den indre motivation kan gøres spændende for en selv. På den måde, vil man også være bedre til at lege med ideer, være kreativ og man husker at være taknemmelig for rejsen. Det betyder ikke, at den ydre motivation ikke også er god at have, den varer bare ikke for mange særlig længe. Så laver man måske noget, man slet ikke synes er sjovt, og det at komme i mål, virker pludselig som een lang sur kamp.

Håber det kunne bruges.

Lige til sidst:

Sådan bliver vi motiverede:

  • Udfordringer: Mennesker er  mere motiverede, når de går efter mål der har personlig betydning i en eller anden forstand.
  • Nysgerrighed: Når noget fanger vores opmærksomhed, er vi også mere nysgerrige på at lære mere.
  • Samarbejde og konkurrence: Indre motivation kan komme sig af, at vi gør noget for andre eller i fællesskab, man deler en oplevelse eller en rejse med nogle andre, eller løser opgaven sammen. Det kan også være konkurrence, at gå efter at vinde, der er motiverende, det er dog mest ydre motivation.
  • Genkendelsesværdi: Når ens resultater eller hårde arbejde ses og bemærkes af andre, enten ved at vi viser det frem eller ved at nogen lægger mærke til os. Nok mest ydre, men hvis det giver os en god følelse på den lange bane, at dele vores rejse, er det kombineret med indre.

Book onlineforløb, kostplaner og træningsprogrammer på goodfitness.dk 

Ingen kommentarer endnu

Jeg vil gerne høre din mening eller hvis du har gode tips og tricks.

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvorfor tager katte gaver med? Hvor gamle kan de blive? Se svarene her: