80/20: Sådan bør du leve

Derfor skal I løfte vægte {kvinder}

Women-Lift-Heavy-Weights-700x352

Vi behøver egentlig ikke andet en facts for at få afklaret hvorfor det er så godt og rigtigt at løfte vægte.

En smule definition eller helt over i bodybuilder størrelse, well – det er vel op til een selv hvad man ønsker, men lad os tale facts:

Mange kvinder undgår at løfte vægte, fordi de er skræmt væk fordi de ikke ved hvordan de skal bruges, utilpas ved tanken om store stønnende mænd ved håndvægtene som de skal forbi, eller de forstår ikke hvordan de kan drage fordel af det.

Hvis ikke man løfter vægte, er det nærmest umuligt at skulpturere kroppen som man ønsker den skal se ud.

Vægtløftning fremmer muskelvækst kendt som “myogen” muskelvækst. Denne type muskelvækst øger massen og tætheden af ​​en muskel, der giver den dens form, den form den beholder selv efter du har forladt fitnesscenteret. Med andre ord, det modsatte af tyndfed.

Cardio er fantastisk når man gerne vil forbrænde fedt, slippe kalorier og ellers blive i bedre humør. For mange er det med til at øge livskvaliteten. Men det udvikler ikke muskelmasse og for dem der har tabt sig, eller kun dyrker cardio, vil det nok ikke overraske hvis jeg siger, at de enten er eller er ved at blive tyndfede. Tyndfed er ikke sundt. Netdoktor har lavet en fin beskrivelse af, hvorfor man bør styrketræne:

 • Forbedret teknik og koordination, så risikoen for uheld og skader nedsættes.
 • Øget muskelmasse sætter forbrændingen i vejret, så det bliver nemmere at holde vægten.
 • Modning (“baning”) i nervesystemet gør, at de elektriske impulser løber hurtigere fra hjerne og rygmarv via motorneuronerne til musklerne.
 • Bedre udnyttelse af de styrkereserver, der normalt kun kan mobiliseres i nødsituationer.
 • Energitilførslen og energiomsætningen i muskelfibrene forbedres.
 • Musklernes tværsnit bliver større, og flere motoriske enheder kan deltage i muskelarbejde.
 • Styrken af bindevæv, ledbånd og sener øges, omend langsomt i forhold til muskeltilvæksten.
 • Muskelfibre forandres fra type IIx til IIa.

Det er aldrig for sent at begynde – ældre er lige så modtagelige for træning som yngre er. Styrketræning kan medvirke til at ældre kan klare flere ting selv, gå på trapper med mere, samtidig med at risikoen for fald, benbrud og andre skader mindskes.

Som I måske ved fordi I har hørt det 100 gange, så lærte Helle Nielsen mig en skarp teknik som jeg gør meget ud af at give videre til mine klienter, og I behøver ikke gætte:
Jeg kan fortælle jer, de KAN mærke en forskel på deres træning når de benytter sig af det, hvilket er et must, og hvis de glemmer det, bliver de mindet om det…
Tricket er, at skabe kontakt til musklerne man træner ved at tænke på dem. Det er her, nerverne kommer ind, og de spiller en betydelig rolle i styrketræning.
Bodybuildere vinder ikke konkurrencer fordi de løfter tungt, de vinder fordi de er hamrende dygtige til at skabe kontakt til musklerne og derved få det optimale ud af deres træning. Det er en teknik og det er en fin teknik at kunne.

Træning og kostplan: os@dkira.com

10 kommentarer

 • Cecilie

  No offense, men at sige at folk der kun dyrker konditionstræning er tyndfede er efter min mening noget bullshit (beklager udtrykket).
  At du kender triatleter eller svømmer, som er tyndfede, kan så absolut ikke begrundes med, at de konditionstræner. Det handler i allerhøjeste grad også om, hvilken føde man indtager, og jeg nægter pure at tro, at konditionstræning nogensinde kan sættes i direkte forbindelse med dét, at være tyndfed.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • dkira

   Hvad er din baggrund?
   Mad gør dig ikke tyndfed. Det gør dig fed, hvis den er forkert. Du får ikke muskler i armene når du løber eller cykler. Ud over det, cardio BRÆNDER muskler af. Der er en grund til, at man laver cardio for at tabe sig, og styrketræning for at styrke sig. Man kan kombinerer disse, men ønsker man at øge sin muskelmasse eller holde på den laver man ikke cardio i samme træningspas som styrketræning. En god måde at kombinere det på, er at lave HIIT nogle dage, HIT eller MRT. Det skal bare ikke være noget man gør hver gang – altså kombinere cardio med styrketræning. Desuden tør jeg godt konstatere, at styrketræning er fedtforbrændende.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  “for dem der har tabt sig, eller kun dyrker cardio, vil det nok ikke overraske hvis jeg siger, at de enten er eller er ved at blive tyndfede.”

  Det er jo direkte usandt. Det at man har tabt sig eller udelukkende kun dyrker cardio, er på ingen måde ensbetydende med at man er tyndfed. Med alt respekt, så synes jeg du burde have styr på dine fakta før du prædiker om dem.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • dkira

   Hvis ikke man træner sine muskler, bliver man tyndfed. Jeg kender folk der har lavet triatlon der er tyndfede. Jeg kan også komme i tanke om et par pro svømmere der er. Anyways, et af verdens mest respekterede sites, har skrevet en udemærket artikel her:
   http://www.bodybuilding.com/fun/body-transformation-muscle-beats-skinny-fat-every-time.html

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Svømmeren

   Arg som tidl elitesvømmer, der ikke styrketrænede må jeg kommentere.. Min fedtprocent var på 12-14% målt med tang, jeg er kvinde, mine brødres var på 3&4 % vi var eller er absolut ikke tyndfede… Og ja der er sikkert tyndfede i blandt men flertallet af toppens fedtprocenter indikerede i hvert fald de ikke var tyndfede …

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • dkira

   Svømning er ikke blot cardio, det er cardio med resistance.En der har lavet triatlon er udholden, uden tvivl om det, men det er ikke det samme som at have muskler. Med mindre denne styrketræner. Tyndfed er, når man har for meget fedt på kroppen i FORHOLD til muskelmasse. En hel anden ting: Olympiske svømmere styrketræner også. De tilbringer ikke kun deres tid i poolen. Blandt andet for at styrke deres udholdenhed endnu mere og få styrke til at svømme bedre.
   Jeg synes ikke du bidrager med noget særligt, med dit ordkløveri, men hvis det er fordi du synes jeg ikke er tydelig nok i min udmelding i indlægget, burde dette gøre det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Derud over kan skal det da også lige nævnes, at det er pisse fedt at løfte tungt. Følelsen af at lave ny PR er uvurderlig.. Det booster selvværdet..!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line Andersen

  Vil du mene, at to gange en time om ugen er nok?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • dkira

   Kommer an på hvad du vil med det, men 2-3 gange om ugen er godt til at sig på toppen af gamet. 3-4-5 gange, hvis man ønsker mere progression.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er SÅ enig Kira! Har selv i mange år været en af de typiske yo yo kvinder med kalorietælling og alt for meget cardio eller ingen træning overhovedet. Det er først efter jeg har opdaget struktureret styrketræning, at jeg er blevet tilpas i min krop. Jeg arbejder stadig mod den krop jeg drømmer om, men det føles fantastisk undervejs og jeg er vild med både de fysiske og mentale forandringer min krop gennemgår.

  Kæmpe anbefaling til vægte og kvinder!

  Anna – wonderwomanwannabe.bloggersdelight.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

80/20: Sådan bør du leve