min nye webshop

hundebrevkassen: tandbørstning

Jeg har en Mops, en stædig Mops, han vil simpelthen ikke lade mig komme i nærheden af hans tænder. Og det frustrere mig meget, for han er begyndt at få lidt tandsten og jeg ander ikke mit levende råd. Jeg barfer ham, så han får masser af ben at tygge i, men det er bare ikke nok. Så mit store spørgsmål “Hvordan får jeg ham vænnet til at få børstet bisser?” Mvh Michala

Hej Michala

Det lyder til at du har en mops der ikke finder sig i alt, og det er i og for sig også okay, men lige i dit tilfælde er det er problem.
Det at kunne rører sin hund over hele kroppen, er noget der bedst indlæres i hvalpetide, hvor hunden ikke har nået at føle noget ubehag ved det, og hvor hvalpen er som en åben bog over for nye oplevelser. Der bliver på de fleste hvalpekurser heldigvis undervist i hvordan man lærer sin hund, at få vidst tænder, poter, øjne og ører. Men hvis det ikke bliver trænet i hverdagen, hvor hunden er med på hvad der sker, så kan problemer hvor hunden ikke vil røres i munden komme. Der er desværre mange der træner det med hunden mens den sover, og det tæller ikke med i træningen.
Der er også forskel på, om hunden synes at det er rigtig hyggeligt, få børstet tænder, klippet negle, eller om den bare finder sig i det, men uden at protesterer. Min egen hund, synes ikke det er det fedeste at få klippet negle og børstet tænder men hun finder sig i det, uden en stører protest, og det er helt okay.

Du har ret i når du skriver at det ikke er nok, at din hund får ben i barf´en (En måde at fodre på, hvor hunden får råt, eller ikke varmbehandlet mad, bone and raw food), for det er der ikke. Når du så i forvejen har en hund, der ikke har en lang næse, så der er ordentlig plads til tænderne, så er det ekstra vigtigt at kunne børste tænder på den.

Det, det kræver for at  en hund, der ikke vil røres ved mund/tænder, til at acceptere det,  er godbidder, godbidder, godbidder og meget tålmodighed. Først skal hunden lære at det er okay at den bliver rørt ved i hoved og mund, og når det kommer til tangbørstningen, så skal hunden frivilligt komme hen til en når man kalder på den, når man står med tandbørsten i hånden.

Fremgangsmåde for tandbørstning er delt op i to. Den første del er at din hund skal lære at det er okay at blive rørt ved, ved munden. Den anden del er at han skal acceptere at det er okay at få børstet tænder.

 • Find de beste godbidder du kan give din hund, og de må gerne være små, så han ikke skal bruge lang til på at spise dem.
 • Start med at holde holde en godbid i hans hovedhøjde, og med den anden hånd, rører du med pege og tommelfinger på hverside at hans hund. Hånden skal være formet som en hestesko der vende ned ad, og de andre fingre skal være sådan at han stadig kan se og ikke bliver holdt for øjnene. Mens du rør ham på hver side af munden skal han have en godbid.
 • Gentag øvelsen til din hund er helt tryg ved den, og husk at bruge mange godbidder mens du rør ham.
 • Når din hund er tryg ved at du rør ham ved siden af munden, så kan du begynde at løfte op i læberne, så hans tænder bliver blottet. Dette gør du stadig mens han får godbidder, så han lærer, at der er godbidder i vente, når du skal se hans tænder.
 • Hvis din hund, begynder ikke vil hen til dig, så er det tegen på at du er gået for hurtigt frem. Her skal du gå lidt tilbage i øvelsen, så du måske bare skal give ham en godbid mens du rør hans kind. Det er meget vigtigt at du ikke kommer til at lokke ham med en godbid, da godbidden på den måde kan blive forgiftet, og det er ikke noget man ønsker i træningen af sin hund.
 • Når din hund er helt tryg ved at du løfter læberne i overmunden, så skal du lære ham at det også er helt okay, at du trækker ned i underlæben.
 • Her skal du give ham en masse små godbidder, mens du rør ham ved underkæben,
 • Når han er helt okay og rolig ved det, kan du tage dine fingrer op til underlæben, mens du giver ham godbidder.
 • Træk derefter ned i læben, så tænderne i undermunden kommer til syne.
 • Gentag øvelsen, til din hunde synes at det er helt okay, at du tager fat i læben. Husk at give ham godbidder mens du har fat i læben.
 • Når han er helt okay med at du har fat i både over og underlæbe, så skal du tage fat i læberne samtidig.
 • Start med at lave øvelsen i to sekunder, før du slipper igen, og giver ham en godbid. Ros ham verbalt mens du har fat i over og underlæbe.
 • Efterhånden som han bliver vandt til øvelsen, kan du lave den i længere tid, med øg tiden med få sekunder ad gangen.

Før du begynder at øve selve tandbørstningen, skal den første øvelse være på plads, så meget så din hund finder sig i at blive set i munden.

 • Vælg en godbid der kan fungere som tandpasta. Om det er hundetandpasta, leverpostej, eller dåsemad er lige meget. Pointen er, at det skal kunne sidde på din finger.
 • Få din hund til at slikke tandpastaen af din finger, mens den sidder stille.
 • Gentag øvelsen et par gange, nogle dage i træk. De fleste hunde, vil hurtigt kunne se ideen med at komme én forventningesfuldt i møde, når denne øvelse skal trænes.
 • Begynd nu at bevæge fingeren med tandpastaen på, så du berører din hunds tænder, gummer og læber, mens han er optaget af at slikke tandpastaen af din finger.
 • Når din hund er helt okay med det, så kan du begynde at løfte op i din hunds læber, (Som øvet i den første del af tandbørstningen) og den lækre tandpasta tørres forsigtigt af på hundens læber og gummer, efterfulgt af en godbid.
 • Herefter begynder du at lave tandbørstelignende bevægelser, stadigvæk med lækker tandpasta på fingeren, hvor din hund får ros for at være i ro, mens du børster. Slut af med en godbid.
 • Når din hund nu ser denne øvelse, som en anderledes måde at få noget lækkert på, kan du vikle et stykke gaze eller ligende rundt om din finger (Stadig med tandpasta på). Det, for det til at føles lidt anderledes for din hund, og er en god måde at vænne han til en tandbørste. Slut af med en godbid.
 • Når du uden problemer kan lave en fuld “fingertandbørstning”, kan du skifte over til en rigtig tandbørste, og start med en blød en. Børst meget blidt på din hunds tænder, og lav små cirkelbevægelse der går op i mod tandkødet. Husk hele tiden at rose undervejs, når din hund er i ro.
 • Det kan være en rigtig god ide, at bruge den bedste godbid til belønning for din hund, når du børster tænder på ham. Det vil få ham til at forbinde det at børste tænder, med at han får en super lækker godbid.

Det er vigtigt at du på intet tidspunkt i træningen, fastholder din hund, så det bliver tvang at få børstet tænder. Som før skrevet, så behøver hunden ikke at elske at få børstet tænder, men acceptere det.

Med venlig hilsen og potedask

Clara Kofod
www.acedog.dk 

Ingen kommentarer endnu

Jeg vil gerne høre din mening eller hvis du har gode tips og tricks.

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

min nye webshop