Bloggertip: Sådan sætter du emojis i overskrift og indlæg

Klummen om stofskiftesygdom

18336981_10154238711127271_1305123596_n

Kære alle,
Tak for jers inputs, også de sure af dem.
Jeg vil gerne lige slå fast, at vi her omtaler den sygdom der kan RAMME en. (Som der står, stress, medicin, kviksølv, etc.etc)  Kvinder der har født, kan også blive ramt og her er det heldigvis ret sandsynligt at det er forbigående.
Man kan spise sit stofskifte højere, efter de informationer jeg har og ved at leve et sundere liv, vil det også kunne tage en tilbage til en normal hverdag og normalt stofskifte. Man KAN. Jeg siger ikke at det sker. Det er dog ikke usandsynligt overhovedet.
Er det arveligt, og/eller har brug for medicin, så er det jo det man gør. Man gør hvad man vil, men kunne det være, der var andre veje man også kan overveje? Det er det, vi dykker ned i.
Mia – vil jeg gerne lige slå fast, anbefaler altid, at man taler med sin læge uanset hvad.
Jeg synes overhovedet ikke, det er omsonst at påpege, at kronisk stress og dårlig livsførelse kan give lavt stofskifte. Det forekommer nærmest som en selvfølge. Så her, er det hvis jeg selv skal sige det, ikke nok at behandle med medicin, man skal jo finde årsagen til det.

Læs også: Sådan ændrede jeg Hypothyroidism via min veganske kost

Jeg har på ingen måde og det har Mia jo heller ikke, intentioner om at træde nogen over tæerne. Dette burde også være et håb for dem, der gerne vil prøve en anden udvej. Eftersom Mia har haft succes med at vende folks stofskifte, var det oplagt at skrive om det og jeg blev inspireret af det. Jeg tager det sgu også lidt som en fornærmelse, at når Mia nu har konkrete eksempler på, at folk har fået vendt deres stofskifte, himler I op om at det SLET ikke kan lade sig gøre. Hvorfor skal alt være så sort / hvidt? Mia arbejder med at lokalisere årsagen til det lave stofskifte fra alle tænkelige vinkler. Herfra, kan man starte behandling.  Læger er ikke kostorakler, i øvrigt. De lever af recepter. Omend, jeg underkender ikke, at der er dygtige læger på området. Det hører jeg, at der er. Jeg er ikke læge, men jeg ved til gengæld at der kan være nogle trælse bivirkninger ved medicinen og så kan jeg forestille mig, at kroppen netop har brug for, at man er nænsom ved den, og hvis du  har for lavt stofskifte, så hjælper en lortekost da slet ikke. Snarere nok det modsatte, tænker jeg helt personligt. Der findes flere former for lavt stofskifte, ikke bare en, men det ved I vel godt, jer der kommentere.

“Det er sjældent, at lægerne vil forsøge at komme frem til den underliggende årsag til denne tilstand,hvilket naturligvis er målet for enhver effektiv behandling.” Kilde: Stofskiftesupport

…..

Som lovet, er her min klumme fra Ekstra Bladets lørdagsudgave. Det er nemlig et emne der optager mange, og jeg har fået henvendelser fra jer, om emnet mange gange.
Derfor tog jeg kontakt til CET (Center for Ernæring og Terapi) som jeg selv har gået hos, med stor, ja…fornøjelse, fordi mine problemer blev pludselig løsbare. Mia er en fantastisk lytter, og det har mange jo brug for, der kæmper med bekymringer.

For lavt stofskifte kan kureres/vendes. Det kan måske være bedre at afprøve andre metoder før man bruger medicin, (mine ord – ikke Mias)  da det kan tage længere tid at få kroppen på rette kurs hvis man først er påbegyndt. Det er absolut ikke umuligt, men det kræver måske en anden tilgang, end hvis man ikke har taget medicin, forestiller jeg mig. Om ikke andet, et forsøg værd? Here goes:

⬇️

Er du træt, nedstemt og sukkertrængende? Det have have en fysisk årsag.
Er du stresset – fysisk eller psykisk? Spiser du meget sukker, og bevæger du dig sjældent? Så er du i risikogruppen. Både mænd og kvinder kan rammes af for lavt stofskifte. Det kan virke utrolig hæmmende i dagligdagen, og desværre kan man gå rundt længe med symptomer, før man får stillet en diagnose.

Men hvad er symptomerne? Hvorfor får man for lavt stofskifte? Hvad kan man gøre?

Mia Damhus fra Center for Ernæring og Terapi i København møder mange patienter med for lavt stofskifte. Jeg har selv været klient hos hende i forbindelse med fordøjelsesproblemer. Jeg kunne ikke få et fornuftigt svar af egen læge, så jeg gik til Center for Ernæring og Terapi. Vi fandt frem til problemerne – og løste dem. Jeg er derfor den lykkelige ejer af en fladere mave og har vinket farvel til oppustethed for good.

unnamed
Mia Damhus

I denne uges klumme får du Mia Damhus’ gode råd om lavt stofskifte.

Cirka fire ud af 100 kvinder vil på et tidspunkt i deres liv få for lavt stofskifte, og det er mere end tre gange så sandsynligt for kvinder som for mænd at blive ramt af lidelsen.

Langt flere – måske op til hver tiende – har formodentlig begyndende for lavt stofskifte (hvor det endnu ikke kan påvises i blodprøver). De ved det ofte ikke, men kan være trætte, tunge og humørpåvirkede i længere tid, før de får en egentlig diagnose.

Lavt stofskifte kan komme som eftervirkning efter lang tids stress, fordi stresshormonet kortisol hæmmer aktivering af stofskiftehormonet. (BEMÆRK DENNE DEL-KAN KOMME, STÅR DER).

Det samme gør blodsukkerhormonet insulin, som kan være forhøjet hos
mennesker, der spiser for meget sukker eller rør sig for lidt. Også forskellige typer medicin kan sænke stofskiftet. Skjoldbruskkirtlens evne til at danne stofskiftehormoner kan påvirkes af giftige stoffer som kviksølv, cadmium, bly og visse pesticider, og desuden kan skjoldbruskkirtlen blive angrebet at kroppens eget immunsystem – en autoimmun reaktion.

Symptomer på lavt stofskifte er især træthed, depression, vægtstigning, kuldskærhed og forstoppelse, men alle disse symptomer kan også skyldes andre ting. Kan du genkende dig selv i listen, så er det en god ide at starte med denne ’pakke’:

Spise fisk eller skaldyr 3-4 dage ugentligt
(eller spis tang!)

Skær ned på sukker og kaffe

Få gode fedtstoffer fra nødder, mandler og græskarkerner

Spis flere grøntsager end pasta/ris/kartofler

Hold rigtige pauser, hvor du lukker helt ned,
også for mobiltelefon og mail, mindst et par gange om dagen

Gå en tur i rask tempo udendørs hver dag i al
slags vejr (køb en regnfrakke …)

Gå i seng mellem 22 og 23 og sov mørkt

Sukker hjælper ikke dit stofskifte, og de store rovfisk som tun har så højt et indhold af kviksølv, at det er problematisk. Det er ret individuelt, hvad der derudover er vigtigst at undgå; nogen har mest brug for at se på tallerkenfordelingen mere end at udelade bestemte fødevarer, andre har brug for at udelade f.eks. gluten eller mælkeprodukter (også de laktosefri!).

Typen af protein spiller vældigt meget ind på dit stofskifte. De klienter, Mia Damhus ser, får gennemgående alt for store mængder mælkeprotein og animalsk protein i øvrigt. Så spis gerne flere planteproteiner og mindre mængder nødvendigt fedt fra nødder, kerner, avocado og fede fisk til hvert måltid.

Stofskiftesygdommen er én ting, men skal du det til livs, kan det være en god ide at kigge nærmere på, hvad du kan gøre for at forebygge det og mange andre livsstilssygdomme ved at få et overblik over dine mangler af næringsstoffer og relationen til insulin og stress.

Har du for lavt stofskifte, er du lav på energi. Der anbefaler Mia Damhus:

Daglig motion i frisk luft

Gode sovevaner

Mange grøntsager, og hvis du er forstoppet, skal
der gang i din mave!

Hvis jeg skal komme med min personlige anbefaling, er det at starte med at opsøge en klinik som Center for ernæring og terapi, før du tager imod medicinsk behandling, eller hvis din læge ikke kan hjælpe dig af med dine symptomer. Mange tror, at de er dømt til at have lavt stofskifte resten af livet, og de ved ikke, at deres kost og livsstil kan (jeg siger ikke at det er) være årsagen, og at en omlægning måske kan vende billedet og i bedste fald gøre dem sygdomsfri. Men det er da værd at prøve, vil jeg mene.

GODE KOSTTILSKUD TIL ENERGIEN

Magnesium

Zink og selen

Coenzym Q10

– og altid en multivitamin som basis.
HVAD ER CET?

På Center for ernæring og terapi fokuseres på kosten til at balancere funktionsforstyrrelser, der giver af nedsat energi og velvære, tilbagevendende symptomer eller diagnosticerede sygdomme. Ernæringsterapeuten vejleder desuden om andre livsstilstilpasninger i det omfang, det er relevant.

Kilde: Center for ernæring og terapi

Center for Ernæring og Terapi
Ryesgade 27, Baghuset 1. sal
DK-2200 København N
Tlf. 38331099

Dette indlæg er IKKE sponsoreret.

Næste indlæg

Bloggertip: Sådan sætter du emojis i overskrift og indlæg