Bloggertip: Sådan sætter du emojis i overskrift og indlæg

Klummen om stofskiftesygdom

18336981_10154238711127271_1305123596_n

Kære alle,
Tak for jers inputs, også de sure af dem.
Jeg vil gerne lige slå fast, at vi her omtaler den sygdom der kan RAMME en. (Som der står, stress, medicin, kviksølv, etc.etc)  Kvinder der har født, kan også blive ramt og her er det heldigvis ret sandsynligt at det er forbigående.
Man kan spise sit stofskifte højere, efter de informationer jeg har og ved at leve et sundere liv, vil det også kunne tage en tilbage til en normal hverdag og normalt stofskifte. Man KAN. Jeg siger ikke at det sker. Det er dog ikke usandsynligt overhovedet.
Er det arveligt, og/eller har brug for medicin, så er det jo det man gør. Man gør hvad man vil, men kunne det være, der var andre veje man også kan overveje? Det er det, vi dykker ned i.
Mia – vil jeg gerne lige slå fast, anbefaler altid, at man taler med sin læge uanset hvad.
Jeg synes overhovedet ikke, det er omsonst at påpege, at kronisk stress og dårlig livsførelse kan give lavt stofskifte. Det forekommer nærmest som en selvfølge. Så her, er det hvis jeg selv skal sige det, ikke nok at behandle med medicin, man skal jo finde årsagen til det.

Læs også: Sådan ændrede jeg Hypothyroidism via min veganske kost

Jeg har på ingen måde og det har Mia jo heller ikke, intentioner om at træde nogen over tæerne. Dette burde også være et håb for dem, der gerne vil prøve en anden udvej. Eftersom Mia har haft succes med at vende folks stofskifte, var det oplagt at skrive om det og jeg blev inspireret af det. Jeg tager det sgu også lidt som en fornærmelse, at når Mia nu har konkrete eksempler på, at folk har fået vendt deres stofskifte, himler I op om at det SLET ikke kan lade sig gøre. Hvorfor skal alt være så sort / hvidt? Mia arbejder med at lokalisere årsagen til det lave stofskifte fra alle tænkelige vinkler. Herfra, kan man starte behandling.  Læger er ikke kostorakler, i øvrigt. De lever af recepter. Omend, jeg underkender ikke, at der er dygtige læger på området. Det hører jeg, at der er. Jeg er ikke læge, men jeg ved til gengæld at der kan være nogle trælse bivirkninger ved medicinen og så kan jeg forestille mig, at kroppen netop har brug for, at man er nænsom ved den, og hvis du  har for lavt stofskifte, så hjælper en lortekost da slet ikke. Snarere nok det modsatte, tænker jeg helt personligt. Der findes flere former for lavt stofskifte, ikke bare en, men det ved I vel godt, jer der kommentere.

“Det er sjældent, at lægerne vil forsøge at komme frem til den underliggende årsag til denne tilstand,hvilket naturligvis er målet for enhver effektiv behandling.” Kilde: Stofskiftesupport

…..

Som lovet, er her min klumme fra Ekstra Bladets lørdagsudgave. Det er nemlig et emne der optager mange, og jeg har fået henvendelser fra jer, om emnet mange gange.
Derfor tog jeg kontakt til CET (Center for Ernæring og Terapi) som jeg selv har gået hos, med stor, ja…fornøjelse, fordi mine problemer blev pludselig løsbare. Mia er en fantastisk lytter, og det har mange jo brug for, der kæmper med bekymringer.

For lavt stofskifte kan kureres/vendes. Det kan måske være bedre at afprøve andre metoder før man bruger medicin, (mine ord – ikke Mias)  da det kan tage længere tid at få kroppen på rette kurs hvis man først er påbegyndt. Det er absolut ikke umuligt, men det kræver måske en anden tilgang, end hvis man ikke har taget medicin, forestiller jeg mig. Om ikke andet, et forsøg værd? Here goes:

⬇️

Er du træt, nedstemt og sukkertrængende? Det have have en fysisk årsag.
Er du stresset – fysisk eller psykisk? Spiser du meget sukker, og bevæger du dig sjældent? Så er du i risikogruppen. Både mænd og kvinder kan rammes af for lavt stofskifte. Det kan virke utrolig hæmmende i dagligdagen, og desværre kan man gå rundt længe med symptomer, før man får stillet en diagnose.

Men hvad er symptomerne? Hvorfor får man for lavt stofskifte? Hvad kan man gøre?

Mia Damhus fra Center for Ernæring og Terapi i København møder mange patienter med for lavt stofskifte. Jeg har selv været klient hos hende i forbindelse med fordøjelsesproblemer. Jeg kunne ikke få et fornuftigt svar af egen læge, så jeg gik til Center for Ernæring og Terapi. Vi fandt frem til problemerne – og løste dem. Jeg er derfor den lykkelige ejer af en fladere mave og har vinket farvel til oppustethed for good.

unnamed
Mia Damhus

I denne uges klumme får du Mia Damhus’ gode råd om lavt stofskifte.

Cirka fire ud af 100 kvinder vil på et tidspunkt i deres liv få for lavt stofskifte, og det er mere end tre gange så sandsynligt for kvinder som for mænd at blive ramt af lidelsen.

Langt flere – måske op til hver tiende – har formodentlig begyndende for lavt stofskifte (hvor det endnu ikke kan påvises i blodprøver). De ved det ofte ikke, men kan være trætte, tunge og humørpåvirkede i længere tid, før de får en egentlig diagnose.

Lavt stofskifte kan komme som eftervirkning efter lang tids stress, fordi stresshormonet kortisol hæmmer aktivering af stofskiftehormonet. (BEMÆRK DENNE DEL-KAN KOMME, STÅR DER).

Det samme gør blodsukkerhormonet insulin, som kan være forhøjet hos
mennesker, der spiser for meget sukker eller rør sig for lidt. Også forskellige typer medicin kan sænke stofskiftet. Skjoldbruskkirtlens evne til at danne stofskiftehormoner kan påvirkes af giftige stoffer som kviksølv, cadmium, bly og visse pesticider, og desuden kan skjoldbruskkirtlen blive angrebet at kroppens eget immunsystem – en autoimmun reaktion.

Symptomer på lavt stofskifte er især træthed, depression, vægtstigning, kuldskærhed og forstoppelse, men alle disse symptomer kan også skyldes andre ting. Kan du genkende dig selv i listen, så er det en god ide at starte med denne ’pakke’:

Spise fisk eller skaldyr 3-4 dage ugentligt
(eller spis tang!)

Skær ned på sukker og kaffe

Få gode fedtstoffer fra nødder, mandler og græskarkerner

Spis flere grøntsager end pasta/ris/kartofler

Hold rigtige pauser, hvor du lukker helt ned,
også for mobiltelefon og mail, mindst et par gange om dagen

Gå en tur i rask tempo udendørs hver dag i al
slags vejr (køb en regnfrakke …)

Gå i seng mellem 22 og 23 og sov mørkt

Sukker hjælper ikke dit stofskifte, og de store rovfisk som tun har så højt et indhold af kviksølv, at det er problematisk. Det er ret individuelt, hvad der derudover er vigtigst at undgå; nogen har mest brug for at se på tallerkenfordelingen mere end at udelade bestemte fødevarer, andre har brug for at udelade f.eks. gluten eller mælkeprodukter (også de laktosefri!).

Typen af protein spiller vældigt meget ind på dit stofskifte. De klienter, Mia Damhus ser, får gennemgående alt for store mængder mælkeprotein og animalsk protein i øvrigt. Så spis gerne flere planteproteiner og mindre mængder nødvendigt fedt fra nødder, kerner, avocado og fede fisk til hvert måltid.

Stofskiftesygdommen er én ting, men skal du det til livs, kan det være en god ide at kigge nærmere på, hvad du kan gøre for at forebygge det og mange andre livsstilssygdomme ved at få et overblik over dine mangler af næringsstoffer og relationen til insulin og stress.

Har du for lavt stofskifte, er du lav på energi. Der anbefaler Mia Damhus:

Daglig motion i frisk luft

Gode sovevaner

Mange grøntsager, og hvis du er forstoppet, skal
der gang i din mave!

Hvis jeg skal komme med min personlige anbefaling, er det at starte med at opsøge en klinik som Center for ernæring og terapi, før du tager imod medicinsk behandling, eller hvis din læge ikke kan hjælpe dig af med dine symptomer. Mange tror, at de er dømt til at have lavt stofskifte resten af livet, og de ved ikke, at deres kost og livsstil kan (jeg siger ikke at det er) være årsagen, og at en omlægning måske kan vende billedet og i bedste fald gøre dem sygdomsfri. Men det er da værd at prøve, vil jeg mene.

GODE KOSTTILSKUD TIL ENERGIEN

Magnesium

Zink og selen

Coenzym Q10

– og altid en multivitamin som basis.
HVAD ER CET?

På Center for ernæring og terapi fokuseres på kosten til at balancere funktionsforstyrrelser, der giver af nedsat energi og velvære, tilbagevendende symptomer eller diagnosticerede sygdomme. Ernæringsterapeuten vejleder desuden om andre livsstilstilpasninger i det omfang, det er relevant.

Kilde: Center for ernæring og terapi

Center for Ernæring og Terapi
Ryesgade 27, Baghuset 1. sal
DK-2200 København N
Tlf. 38331099

Dette indlæg er IKKE sponsoreret.

   

12 kommentarer

 • Maria

  Hej Kira,
  Jeg må altså give dig ret.
  Jeg har selv fået diagnosen og jeg har ved at ændre mit liv radikalt, fundet ud af, at det var decideret stressbetinget. Det kom pludseligt, jeg har altid været slank, men grundet stress på job og privat, der udløste dårlige vaner, konkluderede lægen at jeg havde for lavt stofskifte og mente jeg skulle på medicin. Det ville jeg ikke!
  Jeg synes slet ikke du er forkert på den og jeg synes folk er lige grove nok. Hvis jeg kan er der mange der kan, det synes jeg er positivt. Tak for din blog, Kira

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisa

  For lavt stofskifte skyldes bl.a. kroppens manglende produktion af stofskiftehormon.
  Det kan man ikke spise og motionere sig til. Mener du også, at type 1 diabetikere kan spise sig raske?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • May-Britt

  Lad være at kloge dig på noget du ikke har forstand på !
  Virkelig useriøst at tro du kan oplyse andre om ret alvorlige sygdomme.
  Artiklen lugter langt væk af betalt reklame for denne klinik, som igen lever godt af menneskers deperate forsøg på helbredelse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Desirée

  Kære Kira. Før du udtaler dig om stofskiftesygdomme, burde du have undersøgt hvad det vil sige at have lavt stofskifte. Det er en kronisk sygdom, som er livsvarig ! Det du har udtalt og skrevet i artiklen er helt hen i vejret . Folk med denne sygdom gør alt for at spise, motionere og leve sundt. Det er direkte en usmageligt og nedværdigende artikel!
  Med venlig hilsen Desirée

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kira

   Hej Desiree,
   Det er ikke helt korrekt. Så vidt jeg ved, kan man få det af graviditet og de er i langt de fleste tilfælde forbigående. Derudover, hvis man får det pludseligt af stress og dårlig livsstil over længere tid, kan man også godt arbejde sig frem til normalt stofskifte gennem kosten.
   Jeg har ikke skrevet noget om arveligt betinget stofskiftesygdom, men jeg vil da for en ordensskyld, smide det ind i indlægget så folk ikke flipper helt ud, og starter en shitstorm uden grund. Ikke alting er så sort / hvidt som det gøres til.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Har du selv lavt stofskifte?
  Virkelig en skidt udtalelse og meget uprofessionel.
  Man kan IKKE spise sig ud af diagnostiseret lavt stofskifte!!!!
  Dit indlæg skuffer mig, troede egentlig du var en person som vidste bedre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susie

  Dette indlæg er så overfladisk, at det næsten er komisk. Hvis altså det ikke omhandlede en potentiel dødsfarlig sygdom. Du mener, at os stofskiftepatienter er uvidende om vores sygdom, og samtidig bygger du DIN viden på en enkelt klinik, der i øvrigt bestyres af nogle halvstuderede røvere. Du taler i mod den nyeste og mest pålidelige forskning pågået af mennesker, der ikke har lavet andet i deres professionelle liv, end at forske i dette emne.
  Det virker i øvrigt som om, du blander stofskiftet (som vi taler om, når man gerne vil forbrænde lidt ekstra) og så stofskiftet (et hormonelt system). De to ting hedder det samme, men er to forskellige ting.
  Jeg forstår under alle omstændigheder ikke, den enorme selvtillid nogle celebs har, når de går ud og agerer eksperter i emner, som de ingen forudsætninger har for at forstå.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Begoña Correa

  Super duper, endnu et slag i hovedet på syge… det er din egen skyld; du kan bare spise rigtigt!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • else

  Ahhhjj – Selvfølgelig spiller kost en rolle for alles helbred.Men dette er en meget overfladisk artikel – og det er noget af et postulat at komme med at hypothyreose (lavt stofskifte) “blot” kan kureres med kost og en gåtur.. så kan kræft, aids og ebol, polio, malaria vel også .. not.
  Artiklen lægger på den vis op til stigmatisering af alle med hypothyreose.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anika Dahl

  Godt emne at tage op og mange gode råd til at nedsætte gener i forbindelse med LS! Men desværre kan lavt stofskifte ikke kureres. Mange der lider af lavt stofskifte inkl. jeg selv. har det grundet autoimmunitet. DVS. at kroppens immunforsvar angriber skjoldbrugskirtlen og den kommer ikke tilbage! Derfor skal man medicineres, da men ellers kan blive meget syg og man kan faktisk også dø af det. Endokrinologiske sygdomme er nr. 9 på listen over hyppiste dødsårsager i DK.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Dette er bare pinligt…viss en kan kurere autioimmune sykdommer så hadde verden sett anderledes ud for mange mange mennesker…bedre med kost så klart men kurere????PINLIGT!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linda

  Det er forkert at lavt stofskifte kan kureres via kost-motion og søvnvaner. Hvis man får konstateret det af egen Læge er medicin desværre eneste udvej. Det tager lang tid at blive velreguleret og er desværre kronisk.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

 

Næste indlæg

Bloggertip: Sådan sætter du emojis i overskrift og indlæg