Alt du bør vide om luft i maven

Annonce Måske du har tendens til at få meget luft i maven, eller måske du blot er nysgerrig på det af andre årsager. Her får du uanset hvad en hurtig gennemgang af luft i maven, mulige årsager bag, samt muligheder for hvad man kan gøre, hvis man får meget luft i maven.  

Årsager til luft i maven

Der findes flere forskellige årsager til meget luft i maven, og en af dem er, at man sluger luft. Det er overraskende normalt, især når man spiser og drikker, men det kan også ske når man eksempelvis tygger tyggegummi eller ryger. Noget af den luft kan ende i tarmene og give luft i maven. En anden årsag til luft i maven er at tarmbakterierne i vores tyktarm nedbryder mad, som ikke har kunnet fordøjes i tyndtarmen. Herved dannes der gasser, der kan give symptomer på luft i maven.  

Symptomer på luft i maven

Helt åbenlyst er et symptom på luft i maven, at man har behov for at prutte eller bøvse, i et forsøg på at komme af med luften. Der findes dog også symptomer som blandt andet smerter i maven, især hvis ikke man kommer af med luften, og oppustethed, der igen skyldes den manglende evne til at slippe af med luften. Maven kan føles hård og tiltagende oppustet i løbet af en dag, og desuden også rumle.  

Hvad kan du gøre?

Forsøg først og fremmest at udrede selv, om der er nogle fødevarer, som giver dig mere luft i maven. Dette gøres ved gradvist at fjerne eller tilføje føde- og drikkevarer fra din kost systematisk, så du kan afgrænse hvilke, der er tale om. Afhjælp meget luft i maven ved at spise langsommere og tygge maden grundigere er også en mulighed, samt gode toiletvaner, hvor du ordentligt får tømt tarmene og sluppet luften.