Opskrifter: Quesadilla + chili sin carne

Spiser på følelser

Et misbrug af mad, stoffer, alkohol, sex, sukker, bunder for mange i, at man nogle følelser man ønsker at lægge afstand til. Nu er det eneste jeg beskæftiger mig med, folks madvaner i mit arbejde som kostvejleder.

Fortidens traumer, kan på mange måder vise sig gennem misbrug af mad. I den proces, er mine kunders overforbrug blevet til overvægt og et ekstremt usundt forhold til mad.
Når man så snakker om, at hovedet ikke følger med vægtens nedgang i sådan et forløb, hvilket er helt normalt, så er det blandt andet følelsen af at mad ikke længere føles som en trøst/selvmedicinering – hvilket er en kæmpe lettelse og rigtig stor fremgang –  men bruges som det, det nu engang er. Dog sidder der stadig nogle følelser som mangler en krykke, nu er man pludselig nødt til at mærke dem, med mindre man finder noget andet og erstatte det med. Følelserne er så pludselig nogen man skal forholde sig til, tage stilling til i stedet for, at løbe i skabene eller på tanken for at fjerne fokus. Det er også en vigtig del af arbejdet både for mig og mine klienter.
En del af arbejdet ligger i, at acceptere følelser og tanker, de må gerne være der, der skal have lov at passere og tilbage i kassen hvor de kom fra. Når man vænner sig til det, vil man opdage de ikke er farlige. De KAN være “farlige” hvis de får næring i form af at man ikke længere føler kontrol over tankemylderet. At de får lov at diktere ens humør, ens handlinger og ens sindsstemning. Det kan vi ikke altid undgå og det skal der OGSÅ være plads til, men det skal ikke være dominerende i ens trivsel.
Ingen kunder er helt ens, nogen har hurtigere eller langsommere fremskridt end den næste og det er virkelig fint, så længe tiden bruges på, at finde metoder der fungerer for den enkelte. Der er ikke noget rigtigt eller forkert her.
Det er jo både en lettelse, men også angstprovokerende, at skulle forholde sig til det, man så længe har prøvet at undgå. At skulle mærke sig selv og ikke finde et andet “drug” der kan erstatte maden, etc.
Man kan vælge at gøre nogle forskellige ting. Man kan gå i gang med noget, der gør en mere lettet. Det kan være en gåtur, træning, lege med hunden, gøre rent, tale med sin coach, med venner, familie, dyrke sin hobby og så videre.

Jeg føler ofte, at dem med en form for misbrug, veksler mellem sort/hvid mentalitet, og det er helt sikkert også et tankemønster man bør se nærmere på, hvis man ønsker forbedringer. Ærlighed er også meget relevant og det hjælper en til at sætte ord på sine følelser, måske på skrift til sin coach eller en anden man har tillid til. Det alene, kan være en kæmpe hjælp til recovery.
Emotionel spisning er ikke DIG, det er noget du gør, men det er ikke noget der definerer hvem du er som menneske. Det er en mekanisme der træder ind, når du ikke dealer med dine følelser.

Kira
goodfitness.dk

3 kommentarer

 • Hej, det var meget spændende. Det hele giver virkelig mening

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Steen Hansen

  Jeg har lige nu d. 20-6/2020, sat et par kommentarer ind, men de forsvinder åbenbart ud i den blå luft!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak – et meget relevant indspark i denne corona-tid som i hvert fald for undertegnede har gjort afstanden til køleskabets fristelser en hel del kortere.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Opskrifter: Quesadilla + chili sin carne