Bliv mega klog på nem og lækkert vegansk mad + et hav af fantastiske opskrifter

Skrøne: Intet kan BOOSTE dit immunforsvar

Vi hører det så tit – jeg mener SÅ tit, og jeg har da også tænkt om nogle produkter jeg også har omtalt, at det er da super de booster immunforsvaret. Men for noget tid siden, satte jeg mig for, at finde ud af, hvad fanden det betyder – booste immunforsvaret. Måske er jeg bare langsom, men…
Overraskende, det betyder: Fis i en hornlygte.
Det overrasker mig egentlig ikke, at forskellige brancher bruger det som salgspitch og i deres annoncemateriale, salgstale mm.
Men det overrasker mig, at de må?

Det man kan, det er man kan sørge for, ikke at svække det immunforsvar man har. Mere om det, længere nede.

Her er hvad jeg nu ved om immunforsvaret. Jeg har kildeangivet længere nede, for dem der skulle være interesseret.
Immunforsvaret forsvarer kroppen mod infektioner. Derfor er det jo så vigtigt!
Nogen gange, fejler vores immunforsvar og vi bliver syge. Hvad gør man så? Man drikker en immunboostende smoothie!
Nej, det gør man så åbenbart ikke!

Immunforsvar
IF er bygget op af celler, væv, proteiner og organer, som arbejder sammen for at beskytte kroppen bedst muligt mod udefrakommende sygdomme og lignende. Når børn bliver syge, er det blandt andet kroppens måde, at danne antistoffer. I ved, skoldkopper, dem får man kun een gang. (Man kan efterfølgende få helvedesild, men det er en anden snak).

Når IF sporer en trussel, såsom en bakterie, parasit eller virus, går IF til angreb for at ødelægge det. Ret fascinerende at tænke på. Alene det, burde være med til, at gøre at vi tænker over, hvordan vi behandler kroppen.
Der finde to IF. Det ene er vi født med, og det reagerer i en vis fart, blandt andet ved at give os feber, for at få fjenden ud af kroppen.

Det andet er noget vi bygger op gennem tid. Det sporer fjenden og opbygger antistoffer. Det kan tage kroppen 5-10 dage at opdage en fjende og skabe antistoffer, imens kæmper det første immunforsvar nævnt, med at sørge for, at fjenden ikke multiplicerer.

Booster
Kan man ikke bare booste, så er det problem lettere løst end at blive syg eller føle sig utilpas og måske aldrig 100% på toppen?
Svaret her, fra eksperter, er nej. Fordi kroppen klarer det fint selv, hvis man kunne booste så kompleks et system med så mange forskellige celler, så ville kroppen komme på overarbejde og den ville blive sløj. Det eneste der booster som sådan, er en vaccine. Så man kan så spørge sig selv eller brandet der reklamerer: Jamen hvad celler booster man og hvor mange? Ehhh.
Ingen ved det. Fordi er er ikke evidens for, at det er tilfældet. Jeg hælder til, at indtil man har fundet beviser, så er boost – trenden død i  mit hoved.

Det styrer kroppen selv
For de fleste – så længe de ikke har en sygdom der svækker deres IF, regulerer kroppen selv.
Men man kan sagtens få et svagere immunforsvar, det gøres således:
– overvægt
-fejlernæring
– autoimmun sygdom
– stress
– HIV
– kemoterapi
…og andet

En måde hvorpå, du kan opretholde dit sunde immunforsvar på er:
– nok søvn
– motion
– velafbalanceret kost
– ikke ryge
– ikke drikke for meget alkohol
– spise masser af grøntsager og frugt
– vaske hænder
– undgå stress

Disse vitaminer + mineraler betyder noget
For immunforsvaret, er der visse mineraler og vitaminer der har ekstra stor betydning. A, C, D + mineralet zink. Hvis du spiser en balanceret kost, så får du det du skal have. Det er derfor heller ikke et tilfælde, hvordan jeg sammensætter kost til mine kunder – overhovedet ikke. Mine opskrifter virker måske tilfældige, men det er de ikke. De er nøje sammensat til at dække menneskets behov.
D – vitamin. Min læge anbefalede mig at tage mere D-vitamin, da min krop var i underskud. Det kan påvirke kroppens respiratoriske system når man ikke får nok D – vitamin, mener han – og andre. Og da jeg har astma-lignende symptomer samt problemer med vejrtrækningsmusklen, er det især vigtigt at jeg får dem. Nogen siger, det ikke er evidensbaseret, men mange mener det er. Min læge mener, at det vil gøre, at jeg ikke hele tiden har en enten stoppet næse, eller en næse der løber. Jeg tog det i nogle uger og så glemte jeg det igen! Jeg må lige få hanket op i mig selv! Som det ses på billedet, har jeg i hvertfald D-vitamin og 0 stress behovet dækket ind, lige der :)

Jeg kunne sagtens have skrevet meget mere, men dette er det, som jeg føler er relevant og som jeg tror de fleste kan forholde sig til, uden det bliver for tungt. Det korte af det lange: Der er ingen piller, drikke, spise eller pulvere der kan booste dit immunforsvar.

Når alt kommer til alt, det som jeg fik ud af at læse om dette er, at der stadig forskes rigtig meget i immunforsvar og der er mange ting man ikke endnu ved.

Kilder:
1
2
3
4
DrShiv Pillai, Professor of Medicine and Health Sciences & Technology (HST) at Harvard Medical School

 

Kira /
Goodfitness.dk 

1 kommentar

  • Du har en god dresscode. Generelt elsker jeg denne slags kjoler for deres bekvemmelighed og behagelige priser. Det vigtigste er at vælge en god model og mærke.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bliv mega klog på nem og lækkert vegansk mad + et hav af fantastiske opskrifter