JA, vi skal da hygge os! Kalorielette cocktails i sommervarmen

Fem dage veganer: Få tips og tricks til flere veganske måltider i din hverdag

 

Rigtig mange har vitterligt et ønske om at implementere mere grønt og mindre kød i dagligdagen!
Dette er der flere grunde til og for mange jeg taler med, handler det om sundhed og klima, men bestemt mere og mere også om dyrevelfærd. Hvad enten det er det ene eller det andet, kan det være svært at gå i gang med, enten fordi man ikke ønsker at gå all in, ikke ønsker at sætte label på og ikke ved hvor man skal starte. Mange har ikke lyst til at blive kategoriseret som veganer, men vil gerne optage nogle af principperne og lade dem fylde mere i hverdagen.

Man behøver ikke være veganer for at spise vegansk. Faktisk tog det mig en del år, før jeg gik fra vegetar til veganer, men jeg levede primært som veganer alle de år alligevel. Jeg boede ikke i Danmark på det tidspunkt, og der hvor jeg boede, var det det nemmeste i hele verden. Her 20 år senere, er det heldigvis blevet meget nemmere i Danmark også.

TIP: 
Min veninde Zenia, har startet en challenge på Instagram, hvor hun lader alle der har lyst, følge hende og familiens veganske rejse. De har valgt at spise vegansk fem dage om ugen blandt andet med inspiration fra mine opskrifter, og samtidig de tre måneder prøve at spare 12000 i madbudget! 
Du kan følge hendes rejse her

Mine tips til en mere plantebaseret hverdag:

1. Start stille og roligt
Nogen laver en 180 graders beslutning og kigger sig aldrig tilbage, andre har behov for at dyppe tæerne i et mere roligt tempo.
Det kan være drænende at ændre livsstil, så derfor start med et par dage om ugen. Eller fem dage, som Zenia og Martin. Faktisk, Zenias børn ytrede et stort ønske om ikke at spise kød og derfor så er der stor opbakning til det, men man skal også vide hvad man skal lave. Og her, er der flere der må give op. Spaghetti er bare ikke et hit fem dage om ugen, selvom det er vegansk. Man kan starte med at skifte kalkunpålægget ud med hummus, avocado eller seitan. Eller lave denne salat.
LINK: Se her, hvis du vil vide mere om at hjælpe børn med vegansk / vegetarisk livsstil 

2. Sæt te eller kaffe over og gå i gang med research
Vegansk mad er i virkeligheden bare mad. Med et twist. Og med til tider for mange, anderledes ingredienser (jeg peger på dig, gærflager). Men tingene bliver komplicerede, fordi de fleste er vant til, at mad bygges op om kød/animalsk. Hvad skal dog erstatte den plads på tallerkenen, på pizzaen og så videre?
Her er det en god ide, at begynde at lave noget research. Man kan eksempelvis starte med at gå ombord i Facebook gruppen Veganer – udfordringen. Med næsten 14000 likers på siden, er du bestemt ikke alene! Du kan også tilmelde dig udfordringen gratis på Veganerudfordringen her 
Nu skal alt ikke handle om mig, meeen jeg vil nu lige gøre jer opmærksom på alle de veganske opskrifter jeg har tilbyder mine kunder, hvad enten de vil tabe sig, tage på eller vedligeholde.Planer og forløb kan købes her  
Jeg kan også henlede opmærksomheden på min veganske bog,Vegansk Vægttab som indeholder mange nyttige nybegynder veganer-tips.

TIP: Se Alt for damernes test af min bog her 

TIP: Gærflager kan få maden til at smage lidt af ost. Det kan bruges i dressinger og sprinkles på salater  med mere. 

Mange gode blogs og sider, skriver om veganisme og tilbyder også mange lækre opskrifter:
Sophies Choicest 
Englerod 
Plantepusherne 
Vanløse Blues
Hos Vegansk for begyndere, kan man blandt andet finde en indkøbsliste 
Kom gerne selv med forslag i kommentarfeltet.

3. Start med måltider du i forvejen elsker 
…og lav dem vegansk! Pizza, lasagne, grillspyd, rugbrødsmad med pålæg, røræg, etc. Hvad sker der, når du søger på vegansk røræg? Se her 
Det kan være osten skal skiftes ud men vegansk ost eller noget der er mere naturligt da osten jo er processeret. Eller måske skal du skifte kebabkød ud med falafler. Personligt er mine mest rene proteinerstatninger tofu og seitan.

4. Prøv også noget nyt
Det er en eventyrlig madrejse du er på, så hvorfor ikke prøve noget nyt?
Du  kan få masser af spændende opskrifter gennem mig, men også via nettet og instagram som jo bugner af inspiration. Det vil tvinge dig lidt ud af din komfortzone at pludselig tænke gærflager og tang ind i din mad eller eksempelvis quinoa,boghvede og tempeh. Man kan lave virkelig mange spændende retter. En af mine absolut favoritter at følge er hende her
Jeg er stor fan af thai, mexicansk og indisk mad. Du kan se min pad thai her 

5. Erstatninger
Selvom der findes masser af erstatningsprodukter derude, så er der ikke nogen grund til at frygte at man ikke kan spise vegansk uden af at inkludere “hakkekød” eller “ost”. Det kan man sagtens. Man kan for eksempel lave spaghetti bolognese med linser. Det er eksempelvis en favorit hos flere af mine kunder. Man kan også google sig frem til, alle de opskrifter tofu og seitan byder på, hvis man er nervøs for sit proteinindtag. Almindelige mennesker, der spiser varieret, har ikke underskud af proteiner, selv som veganer. Der er mere eller mindre protein i al mad. Men spiser man meget ensformigt og har svært ved at implementere nærende madvarer, så kan det godt være et problem. Jeg synes de produkter med mest kødlignende konsistens er seitan, tempeh og tofu, men også stegte svampe i tykke skiver. Intet slår stegte portobello.
Godt at vide: Hvis man ikke bryder sig om vandet tofu, kan man faktisk presse væden ud med en Tofu Xpress. 

6. Vær åbensindet
Jeg kan sagtens leve uden erstatningsprodukter, men jeg vender på ingen måde tommelfingeren nedad. Jeg holder et åbent sind og eksperimenterer løbende og tager gerne nye smagsoplevelser til mig. Men er man ikke til processeret mad, er det en god ide at lade sig inspirere af “whole food plantebaseret”. Her involverer man ikke erstatningsprodukter, eksempelvis.

7. Find communities der deler din interesse
Hvis ikke din famiie og omgangskreds synes at dele din nye interesse, så findes der masser af fora online og på facebook. Her kan man dele sine erfaringer og lære af andres. Det skal hvertfald ikke stoppe dig, for du er bestemt ikke alene i at have et ønske om mere vegansk i hverdagen.

Håber dette hjalp lidt på din rejse :-)
Jeg vil også lige huske at nævne, hvis du ikke spiser kød og animalsk særlig tit, bør du indtage b12 vitaminer. De kan købes i blandt andet matas.

Skriv dig op til mit nyhedsbrev her 

Ingen kommentarer endnu

Jeg vil gerne høre din mening eller hvis du har gode tips og tricks.

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

JA, vi skal da hygge os! Kalorielette cocktails i sommervarmen