Vægttab? Proteinrige pandekager fra min kostplan

Så meget protein skal du have

Du har sikkert hørt det, protein mig her, protein mig der. Alle taler om, hvorvidt de får nok protein.
Det er vigtigt at vi får nok af det hele. Ikke bare protein. Kulhydrat, fedt og mineraler/vitaminer.

Nu er dette indlæg som om protein. Hvor meget skal man egentlig have? Som veganer, er folk i særdeleshed bekymrede for, om jeg nu også får nok. Det kan jeg garantere for, at jeg gør, jeg får endda mere end nok.
Ser du, der er næsten protein i al mad. Men derfor kan jeg som veganer godt lide, at have en mere koncenteret proteinkilde i min mad, som mætter og er nærende. Det vil sige, en salat for mig er bedst med tofu, oumph, pipfri eller hakket i.
– Se længere nede, hvad det er.
Men ellers, er jeg også okay med en quinoa salat, den mætter også rigtig godt og quinoa er rig på proteiner. Det samme er sorte bønner, linser, kikærter. De er også rige på andre ting, fedt og kulhydrater, så her får man dækket et fint indtag af det hele.

Tilbage til essensen, blev lige afsporet her lidt her, men dog stadig vigtig information.

TIP: Protein er kroppens byggesten. Et hus kan ikke bygges uden byggesten, derfor er det så vigtigt at vi passer på den ene krop vi har! Hvad er mere vigtigt?

For at finde ud af, hvor meget protein du skal have, skal du veje dig.
Det du skal have, er 0.8 gram om dagen pr. kilovægt.
Det blot tallet der indikerer hvad du skal have, for at leve og være sund.
Når man så træner 3-5 gange om ugen som jeg selv, vil man godt kunne øge denne mængde, da det er vigtigt for musklernes evne til at vokse.
Lad os sige, jeg vejer 60 kg. Så skal jeg have 48 gr protein om dagen
Det er overhovedet  ikke noget problem med en varieret kost. Nu hvor jeg træner så meget som jeg gør, vil det være nærliggende at indtage mellem 67 og 75 gr protein om dagen.

Det er ikke ligegyldigt hvor man får sin protein fra, hvilke kilder. University of Harvard har lavet et skriv her, hvor de anbefaler at det ikke skal komme fra rødt kød. Jeg anbefaler selv, at man vælger mere plantekost end animalsk af hensyn til dyrevelfærd, klima og helbred. For mig, er der ikke forskel på, om man spiser fisk eller kylling. Dyrene lider. Overfiskeri er et kæmpe problem. Opdræt af fisk er ulækkert og indeholder farlige miljøafgifte som går ud over de vilde laks. Sådan er det hele vejen rundt. Vores hang til animalsk har en konsekvens for så meget, at det er en cirkel der bare kører i ring og smadrer vores bio diversitet.
Læs mere om det her, Dansk Naturfredningsforening. 
Det kan være svært at være kødspiser og så skifte til en mere plantebaseret kost, men jeg laver til alle mine kunder vegansk kostplan, simpelthen fordi jeg vil hjælpe alle med at komme i gang, uden afregning. Så køber man en kostplan med animalsk, får man en gratis vegansk med, fordi jeg ønsker at vi bliver bedre, men jeg anerkender også, det kan virke uoverskueligt for nogen og man skal starte et sted :)

Køb din kostplan her

Fås i blandt andet Føtex: OUMPH
Fås  i de fleste supermarkeder: HAKKET
Fås i Rema 1000: PIPFRI 
Fås i stort set alle supermarkeder, men forskellige brands – bare spørg: Plantemælk (soja, mandel, ris, havre, kokos)
Fås i flere supermarkeder: ALPRO YOGURT 
Fås i de fleste supermarkeder: SMØRBAR
Fås i mange supermarkeder og thai butikker: TOFU

Løgismose, Like Meat, Urtekram og mange andre firmaer, laver også alternativer til kød og mælkeprodukter.
Af protein pulver anbefaler jeg den neutrale fra Natur Drogeriet (soja eller ærte), Bodylabs chokolade, plante-protein.dk s varianter, stai.dk, og så har Bulk Powders også en masse man kan vælge fra, der er plantebasereede.

Man behøver ikke indtage pulver for at få sin protein overhovedet, men for folk der træner, kan det være en måde at være sikker på, at få dækket nok, da vi skal have mere end “normale” (jeg træner 5-6 gange om ugen) og nogle gange nemmere, men nej, det er ikke nødvendigt.

Uanset hvad, får man for mange kalorier af den ene eller anden slags i ens daglige indtag af mad, og man ikke får det omdannet til energi, sætter det sig som fedt, også proteiner, så nej, man kan ikke spise uanede mængder, det skal indgå i en fin balance med fedt og kulhydrat. Jeg selv fungerer bedst på en høj kulhydrat, lavere fedt og den mængde protein jeg har skrevet længere oppe.

Håber det hele gav mening.

:)

Køb din kostplan her

3 kommentarer

 • Kira

  Hej Tina!
  Tak fordi du læser med herinde, og hvor er det forfærdeligt det du har været igennem!
  Jeg har ikke så meget forstand på det, men umiddelbart tænker jeg, at når leveren ikke fungerer optimalt, har det nogle følger, der kan gøre din mad ikke optages korrekt og hvis du så ikke har fået nok at spise undervejs, altså været i kalorieunderskud uden af at træne, så taber man muskelmasse.
  Det bedste er at starte op langsomt og roligt med styrketræning og på et tidspunkt øge det til 3 gange om ugen 30-60 minutter ad gangen.
  Hyr en dygtig personlig træner (ikke en fra en fitnesskæde men en der er meget mere erfaren), og få lagt et fornuftigt program. Du skal også have nok mad.
  Kh. Kira

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina

   Hej Kira,
   tak for svar :-)
   En personlig træner er en god idé, det vil jeg gøre.
   Tak for hjælpen og god resten weekend :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  God formiddag Kira,
  rigtig godt indlæg, meget lærerigt :-)
  Jeg har pga. hepatitis B (u opdaget gennem et helt år) tabt ca. 12 kilo og været/er stadig meget syg. Jeg havde troet jeg ikke fik protein nok, men det kan jeg se at det gør jeg.
  Nu skal jeg igennem kræftpakkeforløb og håber at kunne få hjælp og komme ovenpå igen.
  Og med det rette mad, drikke og træning går det nok bedst.
  De mener det er muskelvægt jeg har tabt pga sygdommen.
  Har du et godt råd til hvordan jeg kan træne og genopbygge mine muskler især arme og ben har tabt vægt?
  Og vel at mærke ikke noget som skader leveren, som jo er skidtmas.
  Hilsner og en god weekend til dig i det smukke vejr :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vægttab? Proteinrige pandekager fra min kostplan