Ting, man kan bruge citronskal til

13 ud af 20 træner forkert

Så i weekenden trænede jeg i et center jeg normalt ikke kommer i.
Stedet er rent og pænt og der er det meste man skal bruge.
Mens jeg varmer op, bemærker jeg en pige på en stairmaster.
Jeg ser en på et løbebånd og en der laver dødløft. Så ser jeg en der laver bent over row og en der laver lat pulldown. Jeg overdriver på ingen måde, når jeg siger at de alle sammen trænede forkert.
Der var 20 mennesker i centeret, ja, jeg talte for nu blev jeg lidt optaget af det, og der var 13 ud af de 20 der trænede forkert.
Det ligger i detaljerne. 
Jeg kan fortælle, at jeg også engang trænede forkert. Jeg mener, man går ind i et center blandt maskiner man har set nogen lave før og gør det efter, eller kigger på de fine klistermærker der illustrerer øvelsen. Det var dengang der ikke var internet – yup! Jeg var ung dengang, haha. Jeg havde ingen kontakt til musklerne, ingen struktur i min træning og der var ikke noget målrettet ved det. Set tilbage, famlede jeg i blinde. Det var så indtil jeg fik en personlig træner.
Nu kan jeg med sikkerhed sige, der er noget magtfuldt og virkelig intenst ved at træne med et formål ud over et mål. At træne og mærke det man gør, VIRKER.
Nu er der internet og der kan man også finde øvelser. Ofte bliver de fleste øvelser vist rigtigt, men det er ikke sikkert at man som iagttager får dem tolket korrekt, eller også glemmer man.
Måske har en træner vist øvelserne engang og nu har man så lige glemt hvordan det var, eller hvad man træner når man laver den pågældende øvelse.
Det er egentlig ikke anderledes end at hvis jeg kaster mig over en ny øvelse, så skal jeg have den vist/forklaret og jeg skal øve mig på den, for at få teknikken korrekt.
Det giver god mening at folk bare går ind og træner løs, for hvad kan man gøre forkert? Og hvor svært kan det være?
Her er problemet.
Man kan gøre mange ting forkert. Ikke alene kan det give skader, men det er også noget der sænker ens progression. Altså det man kommer for, at få resultater. Hvis man gør det forkert, er det ikke just resultater man får.
Mange sidder og tænker på alt muligt andet end den øvelse de træner, eller de ved slet ikke hvorfor de træner den sådan rigtigt. Det ses.
Det kan også være årsag til, at rigtig mange bare ender med at stå på et løbebånd eller aldrig får prøvet kræfter med træning hvor de faktisk føler det er sjovt og spændende, samt motiverende.

Typiske fejl:
Krum ryg
Låste knæ
Hive og slippe hurtigt og ukrontrolleret
Svinge hele kroppen
Tage for meget i vægt
Tage for lidt
Løbe med armene svingende foran sig
Hænge eller løfte sig i støttestang på løbebånd, cross trainer og stairmaster
Trække stangen til rygtræning helt ned til maven
Svinge albuer frem og tilbage i isolerede øvelser – isolerede øvelser laver mange i kabelstativ eller med håndvægte
Bøje nakken og kigge fremad i øvelser hvor man bør lade ryggen og nakken være neutral (det forhindrer god vejrtrækning og god vejrtrækning er meget relevant for træning)
Glemme at trække vejret
– Er der flere? Ja, det er der som jeg og trænere løbende bemærker. Men det som jeg finder rigtig ærgerligt her, er at det er så mange der ikke gør det rigtigt. Så mange har medlemskab til et fitness center men bruger det forkert.

Træning kan måske virke som en videnskab. Man kan effektivisere sin træning på mange måder, hvis man er åben for det. Det er heller ikke tilfældigt hvordan man kombinerer konditionstræning og styrketræning.

Nå, min pointe er: Det ligger i detaljerne. Små rettelser kan betyde en stor forskel for hvor effektiv træningen er.

TIP: 
Træning een gang om ugen: Her starter man forfra hver gang, altså ingen særlig god progression
Træning to gange om ugen: Vedligeholdelse
Træning tre gange eller mere: Progression

os@dkira.com
Personlig træner & kostvejleder
For træningsvideoer klik ind på min instagram her
eller Facebook 

2 kommentarer

 • Kira

  Hej Tina!
  Det er jeg vildt glad for at få af vide.Tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Guldkorn er lige mig;-)
  Tak for en skøn blog, du inspirere meget og sætter tanker i sving:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ting, man kan bruge citronskal til