Første dag i skole

Nu stopper det altså!

dsfs

Billedet er fra en gluten dag. Hævet om øjnene og på kinderne.

Rettelse! Jeg adskilte ved en fejl ikke gluten og stivelse. Det gik lige hurtigt nok. Der er stivelse i ris og kartofler. Og blandt andet også I bønner men sidstnævnte optages langsommere i kroppen hvilket måske forklarer hvorfor jeg ikke reagerer voldsomt på det.
Ved I hvad! Jeg er jo for dum. (Kæft jeg har sagt det mange gange nu).
Jeg bliver ved og ved og ved og ved med at tro, at jeg kan spise gluten. Jeg er i total benægtelse. Har ikke spist gluten nu i tre-fire dage og lige nu har jeg det fantastisk, min hud ser normal og sund ud, og jeg føler mig mere i sync med min krop end jeg har gjort de sidste tre uger.
Om jeg forstår, hvorfor jeg ikke bare vil acceptere at jeg er intolerant. Jeg kan spise slik og  drikke drinks i ny og næ, og jeg kan nærmest ikke mærke det på min krop. Men så snart jeg spiser brød eller ris eller kartofler (selv speltbrød), er der kontant afregning.

Een kartoffel gør ikke den store forskel, men når jeg sådan i flere dage, spiser brød og kartofler og ris fordelt i for store mængder bliver jeg syg. Jeg tror det er derfor at jeg har haft influenza lign. symptomer de seneste tre uger.

Jeg havde et photoshoot sidste uge, og jeg måtte nærmest opgive. Jeg så fem kilo tykkere ud end jeg plejer, jeg var lige ved at tude!

Jeg har jo kun fortalt jer om dette problem i omtrent et år, og hver gang siger jeg:
Man skulle tro, at jeg havde fattet det… næh.

Seriøst, hvis du ser træt ud, din hud hænger, dine øjne er blanke, du føler dig syg og oppustet: HOLD DIG FRA GLUTEN!

Se hvor godt du får det bare efter en lille uge.

Kh. Kira

13 kommentarer

 • God artikel! Sprængfyldt med god info.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lina

  Forresten læste jeg på et tidspunkt du købte mælk fra Lærkevang, fordi køerne kom på græs. I det nyeste nummer af Dyrenes beskyttelse står der, at pga. af det ikke solgte godt nok, er dyrevelfærden for Arla produktet Lærkevang røget og køerne kommer ikke længere på græs, i stedet markedsføres Lærkevang nu som en ekspresmælk hvor der højst går et døgn fra malkning til mælken er i butikkerne, men køerne kommer altså ikke længere på græs.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kira Eggers

   Nemlig. Jeg fik en lang mail fra ARLA og de deltog også i min mælkedebat på Facebook. Jeg kan lige finde svaret fra dem og poste.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nille

  Jeg har prøvet at undgå stivelse og gluten i snart 6 mdr ikke pga slanke kur, men pga af min migræne. Jeg lider af hormonal migræne altså migræne ved ægløsning og menstruation har haft det sådan i 24 år. Er 37 nu. Da jeg skulle på gud ved hvilken gang ny medicin tænkte jeg.. Nej fanø nej, nu lægger jeg min kost om.. BINGO bare efter en mdr kunne jeg mærke forskel, for det første næsten igen migræne, ikke noget jeg skulle gemme mig bare mørklægningsgardiner, jeg havde fået meget mere energi, pæn hud og tja har tabt mig 4 kilo.
  De gange jeg så synder bare i 3-4 dage med brød, ris mm og sukker hold op jeg får bare tilbagefald med det samme. og jeg hæver også op.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Hvor er dine fede øreringe fra? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Jeg har det samme problem men jeg bliver selv ved. Vil heller ikke erkende det. Jeg elsker bare brød med ost. Der er intet godt i de ca 500 kcal jeg lige har fortæret i form af en Ciabatta bolle med ost ikke desto mindre sidder jeg nu her med en oppustet mave og føler mig grim men grounded på en måde jeg ikke bliver af rugbrød eller andet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Hej Kira
  Jeg vil blot gøre dig opmærksom på, at ris og kartofler ikke indeholder gluten, da gluten er et protein som især indgår i kornsorten hvede, men også fx byg og rug.
  Det er selvfølgelig muligt at du reagerer på et eller andet i kartofler, ris og brød, men det kan ikke være gluten for alle tre ting. Den hævelse du beskriver kan iøvrigt være et reelt allergisk respons, og måske bør du lade dig allergiteste.
  Jeg skriver det også for at de misforståelser til livs som der hersker især om gluten for tiden. Det er blot et protein som ca 1-2% er rigtig intolerante overfor, altså som i cøliaki, hvor deres tarme ødelægges. En større del kan dog godt være intolerante i mere eller mindre grad, samt omkring 50% af befolkningen oplever IBS på et tidspunkt af deres liv, hvor gluten kan være problematisk.
  Men brød er altså ikke farligt med mindre at man diagnosticeres med cøliaki eller andre intolerancer.

  Jeg er iøvrigt medicinstuderende, men skriver ikke dette indlæg for at virke bedrevidende – jeg vil bare gerne have aflivet alle de mange fordomme om gluten og derved brød.

  Venligst
  Line

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kira Eggers

   Stivelse mener jeg! Det var min fejl!! Tak for de super konstruktive svar.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kira Eggers

   Jeg har oplevet IBS blandt andet når jeg spiser jordbær. Måske ved du hvorfor? Er det på grund af joden i jordbær?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anonym

   Jeg har selv IBS desværre (formentlig, jeg skal dog lige have bekræftet ved en koloskopi, at der ikke er noget andet galt), og jordbær er ikke problematisk for mig (jeg ved godt, at der er MEGET stor forskel på triggers;) Jeg skulle bestemt ikke mene, at det skulle være jod som der er noget galt med. Spiser du alm bordsalt? Det er i DK vedtaget, at det skal være jod-beriget, da den danske normalkost ellers indeholder for lidt jod. Jod er et livsvigtigt mineral som vores skjoldbruskkirtel bruger til produktion af stofskiftehormoner.

   Angående IBS: en ny evidensbaseret diæt, der er udviklet af læger i Australia har effekt på ca 70% IBS patienter.
   Se mere her:
   http://med.monash.edu.au/cecs/gastro/fodmap/faq.html

   og der er netop udkommet en dansk bog:
   http://muusmann-forlag.dk/index.php?page=low-fodmap-diet

   Samt der findes mange engelske low-fodmap madblogs, her er den eneste danske:
   http://www.levmedibs.blogspot.dk

   Low fodmap diet er det eneste som virkelig har hjulpet mig, og den kan stærkt anbefales!

   Vh
   Line

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Selvom kun 1-2% har decideret cøliaki, betyder det ikke, at andre ikke kan tåle korn. Jeg får dårlig mave, bliver oppustet og får humørsvingninger af at spise korn, og det véd jeg mange andre også gør. Der kan jo være flere aspekter i dét, og det må selv lægevidenskaben forholde sig til.. Der BLIVER netop diskuteret meget om korn pt og det tror jeg der er en grund til. Flere og flere opdager et væsentligt højere velvære, ved at skære ned på forbruget af brød og pasta. Særligt folk med fordøjelses problemer. -Og den bedste til at vurdere éns velbefindende og kroppens signaler, er oftest én selv. :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   Det siger jeg bestemt heller ikke – det er selvfølgelig op til enhver hvordan man forvalter sin kost og ernæring. Min eneste anke var blot, at Kira jo skriver i et åbent forum, hvor mange ikke altid forholder sig kritisk til hvad de læser. For tiden er der stor fokus på gluten og palæokost osv – det er jo dette år-ti’s store trend, ligesom tidligere trends med at skære alt fedt ud (i 90’erne) osv. Jeg ville derfor bare skynde mig at korrigere for, at ris og kartofler blev medtaget under “gluten”, da de intet gluten indeholder. Derfor er de også en vigtig kilde til kulhydrater for cøliaki og andre gluten-intolerante. Kulhydrater er jo stadig den ene ud af tre kostgrupper, og bør indgå med 50-55% for en optimal ernæring ifølge den gældende kostpyramide, ligegyldigt hvor stort et had der er imod dem i denne tid ;)
   Venligst
   Line

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kira Eggers

   Line, kan du så svare mig på, hvorfor jeg er hævet over hele kroppen især ansigt og hænder hver morgen næsten? Det er jo vildt. Jeg tænker, jeg har ikke spist det vilde. Igår drak jeg en halv øl, spiste lidt slik og dressing på min salat. Ud over det, var min kost SUND. Masser af protein og færre sunde kulhydrater.
   Men det er næsten hver morgen. Det kan selvfølgelig være søvnmangel, stress eller noget andet, men jeg synes bare det mest er kosten der tager styringen i forhold til min ophobning. Det er så træls!!
   :(
   (jeg spier 80% sundt og resten snyd. Så det er langt fra hver dag jeg pjatter rundt med søde sager)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Første dag i skole