Bootcamp i Spanien: Det sociale

Hvad er der i vejen med gluten?

Bliver du ved med at tale om gluten, Kira? Virkelig?
Ja 😁

Ser I, jeg kan gå rundt i dagevis og have ondt i maven og stadig alle de her år efter, være i fornægtelse! Jeg er intolerant. Period!
Jeg får alle symptomer og alligevel går jeg rundt og undrer mig over væskeophobning, hovedpine, svimmelhed, influenzalignende symptomer, dvaskhed og så videre.
Lige pludselig falder 10-øren!
Forrige uge, var jeg i Spanien med vores bootcamp og jeg skal love for, jeg svælgede mig i gluten! Pludselig fik jeg massiv hovedpine, maveknep og var helt hævet i kroppen og oppustet.
Først da jeg kom hjem, slog det mig, hvad der var galt, for det gik bare ikke væk!
Først her, tre dage efter jeg stoppede indtaget, er jeg ved at være mig selv igen.
Det er så hæmmende for ens dag og gøremål, så hvis du har  nogle af disse symptomer, kan det måske være en ide at skære ned på gluten. Jeg spiser gluten, men for det meste i mindre mængder. Hvad det er for dig, ved du bedst selv.

· omtåget
· træt
· hovedpine
· oppustet
· luft i maven
· mavesmerter

Når man er intolerant, kan man godt tåle det for det meste, bare ikke i store mængder og man bliver slet ikke syg på samme måde, som med dem, der har allergi.
Jeg har oplevet, at folk har haft alle symptomer på allergi, men læger ikke har vidst hvad der var galt med dem. De har levet med de forfærdelige symptomer og sygdom i flere år.
Her er symptomer på allergi eller cøliaki:

Fordi glutenallergi er en tarmsygdom, findes der naturligvis en del symptomer, som relaterer direkte til tarmsystemet (som f.eks. øget tarmluft, tynd afføring, smerter i maven, underernæring o.lign.). Herudover findes der også symptomer, som optræder i andre dele af kroppen (som f.eks. ledsmerter) eller endda i hele kroppen (såsom træthed, uoplagthed, vægttab, utilpashed, nedtrykthed m.fl.).
Grunden til, at læger kan have svært ved at gennemskue det, er fordi symptomer kan optræde meget forskelligt hos den enkelte.

 

Som allergiker, bør du forholde dig sådan her:

  • Kosten må ikke indeholde hvede, rug, byg eller havre (der findes dog specialfremstillet havre, som gerne må indgå i kosten)
  • Øl – der er brygget på byg – bør undgås
  • Glutenfrit brød bør kun købes hos godkendte bagerier (glutenfrit brød hos almindelige bagerier er ikke altid helt frit for gluten!)
  • Hvis man for nylig er blevet diagnosticeret med glutenallergi, bør man tale med sin læge, om man i de første måneder bør undgå mælkeprodukter eller ej
  • Vitamintilskud bør tages (jern, kalk og multivitaminer – tal med din læge eller diætist herom)
  • Læs altid varedeklarationerne når du køber ind og husk at glutenfri produkter primært findes i helsekostforretninger og på internettet (supermarkedernes udvalg er som regel sparsomt)

HUSK!
Jeg laver glutenfri kostplaner her 
Jeg kan også godt have dig i forløb, hvis du er glutenallergiker eller intolerant her 

 

Ps.: Der er intet i vejen med gluten hvis man altså kan tåle det :)

Ingen kommentarer endnu

Jeg vil gerne høre din mening eller hvis du har gode tips og tricks.

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bootcamp i Spanien: Det sociale