Sådan træner du på en off dag {lortedag}

“Glemmer” du dig selv? Måske blev din intuition dræbt af en voksen

Grunden til, jeg bringer det her op, er fordi jeg gennem mine kunder ser et kedeligt mønster. Nemlig overvægt forbundet med manglende intuition!

Se listen over grænseoverskridende og instinktudviskende adfærd som voksne udsætter børn for, længere nede, og som påvirker dem i deres voksen-liv. 

Mange af kvinderne jeg har i forløb har det tilfælles, at deres grænser bevidst eller ubevidst er overskredet som barn og på den måde, har de ikke formået at holde fast i hvad de føler, men mere hvad der er “rigtigt og forkert”.

Senere hen, fordi de har mistet denne kontakt (instinkt, intuition, mavefornemmelse), kan de have svært ved at afkode en reaktion og dermed komme med en modreaktion. Den sjette sans/instinkt er så vigtig, fordi i sidste ende, kan det redde ens liv. Den sjette sans bruges blandt andet til at afkode frygt, spændinger, vrede, sorg, glæde, bekymring hos andre og med instinkt kan vi justere vores reaktion til dette, så det tilpasses den gældende situation. Men har vi den ikke længere, kan det lede til trøstespisning via en følelse af at blive undertrykt, vadet hen over, ikke blive hørt og hele tiden føje andres behov, fordi det er svært at mærke og i bedste fald lytte og handle ud fra sine egne behov. Tænker det giver meget god mening so far?

Lidt for tit, oplever jeg at mine kunder får deres grænser overskredet på arbejde fra chefer og kollegaer, fra kæresten, venner og familie. Og bliver i tvivl om, hvorvidt det er dem selv der er noget i vejen med. De prøver fremstammende at forsvare sig selv, men usikkerheden kan tage over og de bliver som da de var fem år og kede af det igen. Prøver deres bedste at mærke efter, men bliver overumplet af følelsen af at skulle opføre sig korrekt! Man kan da ikke tillade sig at…sige fra, tænker du? JO MAN KAN!
En måde at sætte sig i respekt på overfor andre, er netop at sige fra eller til, for den sags skyld. Man skal ikke finde sig i alt muligt, og når det føles forkert så er det din mave der siger til dig, det det er en følelse som du skal anerkende!

Pudsigt hvor mange overvægtige der går rundt med de følelser!
Når en kollega taler ned om ens livsstilsforandring man er stolt af, når ens forældre nærmest ruller med øjnene for at sige: Det kan du jo ikke finde ud af, du har prøvet så mange gange før. Her bliver jeg så lidt gal, fordi det er selvsamme forældre der muligvis har en  rolle i disse kvinders ulykkelige situation! Især for dem, der har været overvægtige fra de var børn. Som kollega, kæreste, ven, familie, er det ikke vores opgave at fordømme og dømme. Det er ikke at hvile i sig selv. Her må man gerne kigge lidt indad.

Fem handlinger, der gør børns intuition svagere: 

Tvinger du et barn til at kysse eller kramme? 
Hvis du tvinger dit barn til at kysse og kramme en de ikke kender eller ikke rigtig bryder sig om/ ikke har lyst, overskrider du barnets grænse. Et barn må gerne sige fra. For børn er det ikke bare en hilsen, men meget intimt. Som voksen skal man respektere barnets ønske. Børn besidder en stærk intuition og som voksen skal man lære barnet netop at stole på det.  Et håndtryk og pænt goddag og farvel er jo ganske fint! Barnet skal nok selv finde ud af, hvornår denne synes det er passende at give tante Oda et kys eller et kram.

Fortæller du barnet at voksne altid har ret?
Børn får stort set altid beskrevet, at voksne skal respekteres og i nogle tilfælde, at de altid har ret og man skal adlyde de voksne. Børn der vokser op med denne model, vil være disponeret for at blive psykisk eller fysisk terroriseret i deres relation til andre som voksen, fordi de ikke kan finde ud af, at sige fra fordi de har lært, at man ikke skal sige fra når man nu føler noget andet. I stedet skal børn lære at alle fortjener respekt. Andre børn og dyr også. Men samtidig at hvis de føler sig utilpas i en situation, at det er helt okay at trække sig eller sige fra og hvis det er nødvendigt, sige hvad de oplever til en voksen.

Fortæller du et barn du altid vil beskytte det? 
Det kan man ikke som voksen. Man skal lære barnet at passe på sig selv. Og altså lære dem at bruge deres egne fornemmelser. Gør man ikke det og træder man ind for at altid redde dem, lærer de ikke at følge deres egne instinkter – det kan lamme dem mere end gavne dem. Desuden er det en løgn, da ingen kan passe på nogle andre for evigt. Det betyder omvendt ikke, at man ikke skal berolige dem eller passe på dem, hvis det virkelig er nødvendigt.

Bagatelliserer du barnets frygt? 
Nogle forældre for at mindske barnets frygt, bagatelliserer deres frygt eller ignorerer den.
“Der er ikke noget at være bange for” eller “du er for gammel til at være bange i mørket”.
Det har den modstatte effekt, da barnet føler sig misforstået og ikke hørt. Det skaber en kløft og barnet lærer at gemme på sin frygt.
Nu er frygt en naturlig følelse og skal ikke være noget man skammer sig over. men når man får af vide, at ens frygt er ubegrundet, undertrykker barnets sine instinkter, fordi det er jo åbenlyst forkert at føle frygt. Frygt er netop en alarmklokke der er beregnet til blandt andet at holde os i live. Dyr føler frygt af samme grund. Det er overlevelsesinstinkt.
I stedet bør man lære sit barn at acceptere frygten, at den er okay. Og måske i stedet snakke om, hvordan man kommer videre fra frygten.

Fylder du dit barns liv op med en masse aktiviteter?
Mavefornemmelse er ikke kun et signal på frygt og farlige situationer, det signalerer også glæde.
Så når du skemalægger barnets 100 aktiviteter og det bliver til noget barnet skal og ikke vil, tærer det på deres mavefornemmelse. Fordi pludselig handler det om voksnes behov og ikke barnets og det kan påvirke et barns evne som voksen til at lytte til, hvad der i virkeligheden gør dem glade og hvad de i virkeligheden ønsker. Det overføres på så mange andre beslutninger i deres voksne liv.

Hvad er intuition?
Hjernen er delt op i to dele. Den rationelle og den følelsesmæssige. Den sidste er den intuitive, der skal advarer os og vise os hvad der er rart for os. Frygt, glæde, og så videre. Den rationelle del, arbejder lidt langsommere fordi der skal træffes mere rationelle beslutninger og der skal evalures. Det er ikke meningen at vi skal træffe bekslutninger ud fra enten eller, men ud fra en kombination af dem begge.

Grunden til, at jeg har lavet dette indlæg som en anden psykolog, er at mine forældre og bedsteforældre jeg voksede op hos, har fremmet min intuition og ikke presset den ned. Og set tilbage, er jeg virkelig taknemmelig for det, for jeg bruger min mavefornemmelse rigtig meget. Jeg ser desværre mine kunder kæmpe på grund af en uheldig fortid, men også øve sig i at blive bedre til at lytte til sig selv under deres vægttab, hvilket jeg støtter dem 100% i.

Jeg håber I fik noget ud af dette og måske selv vil se på, hvordan I taler til andre og hvordan I håndterer jeres poder således de får en veludviklet mavefornemmelse. 🦋

Billedet er børnene i min familie, søskende og fætter :) 

Jeg har nappet de kloge ord, fra en undersøgelse der er lavet af University of Ottowa med 60 voksne og børn, samt fra

Denes-Raj, V. & Epstein: Conflict between intuitive and rational processing: When people behave against their better judgment Yang, Z.: Giving up Instincts in Psychology. The Journal of Philosophy
Ud over det, har jeg tilføjet nogle af mine egne holdninger.

TANKER??
Del dem gerne i kommentarfeltet her i indlægget, vil meget gerne høre om I kan genkende det.

Ingen kommentarer endnu

Jeg vil gerne høre din mening eller hvis du har gode tips og tricks.

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan træner du på en off dag {lortedag}