Borneo: Vilde dyr og hus på floden

Godt at vide om Borneo:

upper-baram-river-sarawak-all-points-east

Borneo er verdens trejde største ø kun overgået af Ny Guinea og Grønland.

Borneo er ca. 750.000 km2 og har ca. 20 millioner Indbyggere.

Borneo er delt i tre. Hvor den Indonesiske del er størst og dækker ca. 73 % af øen, dernæst kommer den malaysiske del som dækker ca. 26 % og til sidst er der Brunei som dækker ca. 1 %.

Borneo har et tropisk klima med en frodig vegetation og med nogle af verdens største regnskovsområder, hvilket betyder at store dele af øen er regnskov. 

Dyrelivet er mangfoldigt og varieret med bl.a. elefanter, sumatra-næsehorn, saltvandskrokodiller, leoparder, pytonslanger, orangutanger, næseaber og meget mere.

Historie

Man mener at de første malaysiske folk begyndte at bosætte sig rundt omkring ved floderne omkring 2000 f.kr. Tidligt i det 1500 århundrede startede den europæiske erobring ved at portugiserne skaffede sig handelsmonopol. ca. hundrede år senere blev dette brudt af britiske og nederlandske handelskompagnier. Senere hen blev Borneo delt mellem de to lande, hvor den nordlige del som omfatter regionerne Sarawak, Sabah og det lille land Brunei blev britisk og resten af øen blev nederlandsk. Borneo blev besat af Japan under anden verdenskrig. I 1949 blev den nederlandske del en del af Indonesien under navnet Kalimantan, og Sarawak og Sabah blev i 1963 underlagt Malaysia. Brunei blev i 1984 selvstændigt. 

Vejr.

Her snakker vi den malaysiske del, som er der hvor de fleste turister besøger.  Sarawak regionen (vest) er det bedst at rejse fra april til september, og er det til Sabah regionen (nord øst) er det bedst fra marts til oktober. Monsunen på Borneo kan være meget kraftig, så derfor anbefales det at rejse i ovenstående perioder. Selv om man rejser i de anbefalede perioder, kan man ikke være sikker på, at det ikke regner, da vejret på Borneo kan skifte nærmest på sekundet. Men så regner det generelt en del i en kort periode, og så kommer solen igen. 

Borneo ligger midt på ækvator, hvilket gør at temperaturen i lavlandet stort set er den samme hele året rundt ca. 30-35 grader, og da det er subtropisk klima er luftfugtigheden meget høj. Hvis du tager op i bjergene på Borneo, kan temperaturen falde til ca. 15. grader. Badevandstemperaturen ligger generelt på 27-30 grader. 

Book din rejse via www.malaysiaeksperten.dk, Malaysia Experten / Selected Tours. 

Ingen kommentarer endnu

Jeg vil gerne høre din mening eller hvis du har gode tips og tricks.

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Borneo: Vilde dyr og hus på floden