Oliver: Et barn der ikke bliver hørt

Her er tegnene på seksuelt misbrug + sagen om Oliver

Oliver 4

Stina er Socialpædagog med PD i psykologi og følger Olivers sag tæt. Rystende læsning. Man får følelsen af, at det simpelthen ikke kan passe, at der foregår så meget svigt af børn i Danmark.

Fortæl om din rolle i Oliver sagen?
Min rolle i sagen er rent fagligt, og jeg blev kontaktet af en fra Hjælp Oliver Nu på et tidpunkt og efterfølgende kontaktet af Olivers far med henblik på at lytte til nogle  lydoptagelser og efterfølgende skrive min faglige vurdering. Jeg har aldrig mødt Olivers far, Oliver eller  Olivers mor. Selvfølgelig er jeg blevet ramt af både det, der siges på lydoptagelserne og min magtesløshed overfor ankestyrelsen, samt politisk manglende lydhør.

Hvad er de mest almindelige tegn på seksuelt misbrug hos børn?
Børn der bliver misbrugt kan reagere på forskellige måder. Nogle med tavshed og indelukkehed, andre med voldsom udafreagerende adfærd.

SÅDAN KAN DU HJÆLPE OLIVER OG HANS FAR, SÅ DE KAN BLIVE GENFORENET – KLIK HER

Med andre ord, hvad bør man holde øje med?

Kan ikke lide berøring, tavs, lukker sig inde, udadfarende og voldelig, samt deres ordforråd kan være grænseoverskridende. Andre er opsøgende overfor voksne og kan her være grænseoverskridende kærlige.
Obs på adfærd, vil ikke sidde ned eller sidde stille på stol, rød numse, tages der til numse tjek den, deres mund er tit fulde af sår og sår udenfor munden. De virker meget forsømte selvom de har været i bad og har rent tøj på. De har et selvdestruktivt adfærd og ikke bange for noget, andre tør intet. De kan være svære at spotte i store grupper. Men ved samtale kommer meget frem.

Hvad er din opfattelse af Olivers sag efter de mange detaljer du er blevet bekendtgjort med?
Min opfattelse er, at alle bare vil lukke ned for sagen. Så de mange vigt fra det offentlige ikke kommer frem. Jeg er dybt bekymret for at jeg har eller får ret. Det skal åbenbart pakkes ned og gemmes/glemmes. Derfor modtages ikke kvitteringsmails og bevidst undlades akter i sagenfremsendt til andre myndigheder.

Hvad er det største problem?
Helt ærligt, er det største problem, at ingen myndigheder tager dette alvorligt, og ingen gør noget, selv skolen lader bare stå til. Det giver magtesløshed så det basker.
Det største problem er, at ingen lytter på barnet og ved samtale med barnet, er den krænkende forældre tilstede.
Det er et stort problem, for barnet kan ikke tale frit og barnet er altid loyal overfor sine forældre.

SÅDAN KAN DU HJÆLPE OLIVER OG HANS FAR, SÅ DE KAN BLIVE GENFORENET – KLIK HER

Hvorfor har Oliver sagen taget den drejning?
Jeg tror, det er fordi (ifølge mit daglige arbejde i anbringelsessager, pt) det er legalt i dag at tro, mene, egenfortolke i skriftligt fremstilling, og ikke forholde sig til fakta og dokumentation eller undersøge nærmere f.eks underretninger eller børnenes adfærd som giver grund til bekymring.
Har man ikke lige tid til at gå i dybden med sine observationer så konkluderer man bare sin egen opfattelse. Så skidt med, at ens egen opfattelse måske ikke er korrekt.

Derudover har jeg også lagt mærke til, at hvis f.eks forvaltningen bedre kan lide den ene forældre end den anden, så er den anden udsat for at blive beskrevet som ustabil, vrede og truende.

Tro mig, det jeg ser og oplever nu, er helt hen i vejret og ingen vil tro det. Fremlægges dokumentation, skøjtes der let og elegant hen over dette. Derfor tror jeg, at sagen har taget den drejning. Olivers far tilbageholdte sin søn efter samvær og ville ikke udlevere ham til mor på grund af det barnet talte om = Olivers far blev i alles øjne til konfliktforælder. Det faktum sker dagligt.

Kan du fortælle lidt, hvordan du opfatter Gladsaxe kommunes ansvarsfralæggelse i denne sag?
På grund af fraskrivelse af ansvaret omkring overgrebene barnet fortæller far om. De har tydeligt taget moderens parti, og hun er sikkert veltalende og virker stabil osv. Så det er far der er noget galt med.

Hvor ofte høre man om mennesker der vælger at arbejde med børn og omkring børn for at udleve deres pædofile tendenser?
I stor stil. Men er blevet mindre efter børneattesten kom til. Nu foregår det på nettet.

Føler du, at der er nogen der dækker over hinanden eller nogle fejl begået et sted i systemet, eller hvad sker der her? Hvad skal fædre stille op i Olivers fars situation?
Med den drejning sagen har fået, havde jeg som forælder udtænkt det mest vanvittige og var stukket af med drengen til udlandet, som ikke er et EU land eller med udleveringpligt.
Men faktum er noget andet end handling. De kan intet gøre, så længe det offentlige ikke vil høre eller undersøge dette. Jeg ville på nuværende tidspunkt sige, at fædre skal gøre sig klar og opbygge sig selv til at modtaget et barn, som kan reagere helt umotiveret og måske ekstrem voldeligt imod denne forælder som barnet vil straffe for, at dette er overgået. Barnet ved godt i sit inderste at dette ikke er den forælders skyld. Men reagerer for at se om forælderen bliver og ikke forlader det igen.

Hvad gør man, hvis man har et barn mistænkt for at være offer for seksuelt misbrug?
Jeg ville reagere straks og tilkalde kriseberedskabet eller tage på skadestue. Eller give mig tid til barnet og notere hvad jeg høre, ser og oplever i situationen før jeg går videre med dette. Alt efter situationen her og nu.

Man skal vel sige det til nogen.

Ja. Man skal sige det til nogen og man har et ansvar som voksen, at beskytte barnet til det er trygt igen (hvis det nogensinde sker). Samt kontakte de sociale myndigheder og politi.

Har du hørt om denne slags svigt før fra en kommune før?
Ja både Rebild, Tønder, Roum. Brønderslev og Storvorde var mest vold.

Til sidst vil jeg gerne sige, at jeg står gerne til rådighed med yderligere oplysninger og hjælp fremadrettet.
Stina

Hvis du har spørgsmål til Stina, brug kommentarfeltet.
Meld dig ind i Facebook gruppen Hjælp Oliver Nu her

Læs de andre afsnit af Olivers historie her

1 kommentar

  • Julie

    Kære Kira & Stina,
    Tak for at skabe opmærksomhed på ikke blot Olivers sag men også seksuelt misbrug generelt samt systemets mindre fantastiske håndtering af mange af disse sager.
    Jeg har en lille kommentar i forhold til hvilke faresignaler, man skal holde øje med: nogle børn udviser slet ikke åbenlyse tegn på seksuelt misbrug, og det er også en vigtig faktor at have i mente.
    Når det er sagt, så håber jeg, at I måske kunne lave et indlæg om senfølger af seksuelt misbrug hos mænd i forlængelse af fokusset på Olivers sag!? Seksuelt misbrug af piger/kvinder har meget fokus, men mænd, der er blevet misbrugt som børn, “glemmes” ofte i debatten, omend de tager lige så meget skade.
    Jeg kender efterhånden en del voksne mænd og kvinder, der som børn er blevet udsat for seksuelt misbrug udført af både mænd og kvinder, men hvor de kvindelige ofre har opsøgt og fået hjælp til at bearbejde disse overgreb, så gør det modsatte sig gældende for de mandlige ofre. Dette beror sig på et hav af årsager, der spænder lige fra den kulturelle opfattelse af, at mænd “ikke må/kan være ofre” til manglende oplysning og behandlingstilbud.
    Olivers sag er ekstrem, men den er desværre ikke en sjældenhed – Oliver er bare heldig at have en far, som råber op og kæmper, men der er mange andre som Oliver derude, der går gennem livet uden nogensinde at blive set, hørt eller hjulpet.

    Mange hilsner
    Julie

    P.S. Kira, tak for at lægge stemme og hjælp til dem, der har brug for det!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Oliver: Et barn der ikke bliver hørt