Interview til fagblad for supermarkeder, førte mig til denne

Skal I ikke snart have børn? ARGH!

its-a-girl-cake-square_1

Jeg må ha luft!
Jeg er ikke sur, nej der skal mere til, jeg er forundret. Er det ikke et ret privat spørgsmål at stille?
Der er faktisk forskel på at spørge:
Skal I ikke snart have børn?
Skal I have børn?
Men ved alligevel ikke helt hvad der er bedst.
Ikke alene skal os barnløse høre på det fra vores omgivelser, vi skal også have kampagner smidt i hovedet om, at vi skal lave flere børn.
Jeg får ikke mere lyst til at føde børn, når jeg ser på, hvor mange mennesker vi bliver og allerede er her og så synes jeg det er en bekymrende at sætte børn i  verden som den er nu. Kina har hævet deres et-barns politik til to, (de er tilgivet lidt, fordi de er kommet mere med på klimafronten) og der er og bliver børn nok. Se bare alle de børn der ingen forældre har. Vores velfærdssamfund vælter rundt i blinde og kan ikke finde ud af sig selv, fordi vi har nogle folk ved magten der ikke er deres opgave særlig voksen. Penge er hele tiden vigtigere. Bare se Eva Kjer. Hun giver mig så meget kvalme, at jeg nok ville kaste min baby op, før den blev født, skulle det endelig være. Hun er miljøets fjende. Hvis ikke I tror mig, kan I spørge Danmarks Naturfredningsforening og WWF.  Der var en fra WWF der sagde til et foredrag jeg var til, at “vi har ikke en miljø minister”. Det siger noget om, hvor meget hun modarbejder {for profit, vækst og arbejdspladser}.
Eva Kjer gør nok noget rigtigt, bevares! Men hun gør også rigtig meget forkert. Stakkels dem der skal rydde op efter hende. Man kan så småt gå i gang. Landmandens datter er og bliver landmandens datter på godt og ondt, mest det sidste. Jeg lyder nok lidt barnlig, men jeg kan ikke lade være med at hidse mig op over hende.

Nå, tilbage til det med børn. Røg af sporet.
Nu er jeg snart 41 år og den store lyst har ikke meldt sig hos mig endnu. Og sådan som jeg har det lige på stående fod, så bliver jeg ked af at se, hvordan vi bare er blevet sådan nogle egoister der kun tænker på, hvor meget vi kan rage til os i alle henseender. Den følelse kæmper jeg også med og jeg synes det er svært at forestille sig at sætte børn i sådan en verden.  Arghhh, røg af igen…undskyld.

Men er det OK bare sådan at spørge andre om den slags? Og i andres påhør? Det kan være en dybt personlig sag. Du rammer måske en lige der hvor det gør ondt, hvis det er en kvinde eller mand eller et par, der ikke har haft held med at få opfyldt deres største ønske.
Jeg synes du skal tænke over, om det overhovedet kommer dig ved. Jeg mindes ikke jeg selv har spurgt nogen om den slags bare sådan uden videre. Det er uhøfligt at sige, at det ikke vedkommer andre end en selv, så tit føler folk sig tvunget til at svare selv om det er et rigtig ømt punkt. Jeg føler nogle dage, det er fint folk spørger, fordi jeg føler mig i fint humør til at svare, andre gange føler jeg bare ikke jeg har lyst til at gå ind i den dialog. Hvad synes I?

9 kommentarer

 • Gry

  Hvis du ikke har lyst til det, så lad dog være. Så enkelt er det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Kira

  Ville høre dig om du ikke snart skal have nogle børn? Uret må da efterhånden tikke, og det tikker jo ikke for evigt ;)

  Knus fra mig

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vicki

  Hej Kira og Heidi.
  Nu har jeg læst begge jeres indlæg. Til Kira vil jeg sige – nej, jeg synes ikke det er i orden at spørge om. Jeg synes ikke det er et høfligt velmenende spørgsmål. Jeg synes det er nysgerrigt og i samme kategori som hvad får du i løn. Hvad er der velmenende i at ville vide om jeg skal ha børn og hvornår jeg skal ha dem? Det er ren og skær nysgerrighed. Og den nysgerrighed kan såre folk som prøver at få børn men ikke kan.
  Kære Heidi. Jeg må indrømme at jeg ikke er enig i dit indlæg. Jeg vil gi dig ret i, at vi ikke kan gå og indrette os efter alle men der er noget der hedder almindelig pli og omtanke og jeg synes faktisk det spørgamål hører ind under det ligesom så mange andre spørgsmål gør. F.eks. Hvad vejer du? Må jeg høre din dankort-kode? Har du svamp? Personlige spørgsmål – det er ikke pænt at stille dem, det sætter modtageren i forlegenhed og sårer og derfor synes jeg, at man som medmenneske godt må tænke sig om. Jeg er flere gange blevet spurgt om jeg er gravid og folk har peget på min maven. Nej, det er jeg ikke. Jeg ved godt at jeg ikke er tynd men jeg er heller ikke fed og den slags spørgsmål sårer bare og det er kun for, at andre kan få stillet deres nysgerrighed. Ja, det er min mening. Vi behøver ikke være enige som du siger. Ha en smuk dag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Kira og jer andre, der følger med i denne tråd. Jeg synes, det er et super spændende emne, du starter i denne tråd. Jeg må indrømme, at jeg stiller mig i et helt andet hjørne – Jeg er slet ikke enig i alle de domme og vurderinger om, hvad andre skal, bør og kan tillade sig. Det fik mig så meget op af stolen, at jeg simpelthen måtte skrive mit helt eget blog-indlæg til din tråd.
  Jeg vælger at smide selve indlægget ind her … jeg havde pludselig mange ord, da jeg først kom igang.
  Men tak for at starte dialogen! <3
  Kærligst Heidi.

  http://powerflow.dk/skal-i-ikke-snart-have-boern-spoergsmaalet/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kira

   Hej Heidi,
   Først, tak for dit link. Lige da jeg havde læst det du skrev, fik det mig til at tænke, at du nok har ret. Men så tænker jeg også, hvor personligt det er for mig, som en offentlig person, som folk i bedste fald har lettere ved at tale om til deres venner, familie, omgangskreds. Sladder, simpelthen. Det er omend lidt mere interessant for folk at tale om mig, end om Jane Doe. Især hvis jeg kan byde ind med noget så privat som det med børn/ikke børn. Jeg er så relativ åben omkring det, men det fanger mig nu alligevel hver gang og jeg forstår ikke folk vil vide det. Jeg forstår det bare ikke. Hvorfor er det så interessant? Måske er der en god grund til det, som ikke er noget alle har lyst til at underholde andre med. Man spørger jo heller ikke bare andre uden sådan videre: hvad får du i løn fordi man er nysgerrig. Ha en dejlig dag :) Kh. Kira

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Jeg synes det er dybt uhøfligt og kunne aldrig selv finde på at spørge på den måde. Hvis jeg spørger, siger jeg højst ‘hvad med jer, kunne I tænke jer at få børn på et tidspunkt?’
  Vi havde problemer med fertiliteten og jeg følte mig virkelig generet af alle de spørgsmål, da vi ramte en vis alder og havde købt hus. Jeg havde især en kollega som var ved at drive mig til vanvid, hun spurgte og spurgte. En dag fik jeg nok og spurgte hende tilbage om hun havde overvejet snart at gå på slankekur. Det var tarveligt og under bæltestedet, men hun fattede budskabet og spurgte ikke til børn mere.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • linda

  Jeg kunne ikke finde på og spørge folk direkte om de skal have børn. Jeg kunne bestemt tænke dét, men er sikker på der er en grund til der ikke er børn undervejs (frivilligt eller ufrivilligt). Men alt efter hvor tæt personen er på mig kommer det ikke mig ved hvorfor de ikke får børn.
  Jeg er 41 år og har to drenge på 13 og 8 år. ..og jeg har fået masser af spørgsmål om jeg ikke skal have en til så jeg kan få en datter. Som om mine drenge er nitter.
  Mit svar er bare at mit overskud til et barn mere ikke er kønsbestetemt. Så er der ro :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes klokkeklart at børn er en privatsag og andre skal blande sig noget så meget udenom. Uanset om man vælger 0 eller 10 børn, så er det op til én selv og sin eventuelle partner. Ikke andre.

  Jeg bliver noget så irriteret, og nærmest pinlig berørt på andres vegne, når jeg hører folk i sociale sammenhænge spørge andre, om de ikke snart skal have børn. Det er måske ment i en god mening, men er efter min mening blot udtryk for manglende forståelse. Hvad nu hvis hende du spørger faktisk ikke kan få børn? Hvad nu hvis ham du spørger faktisk er rigtig ked af det over, at hans kæreste ikke ønsker børn? Der er så mange potentielle sårbare emner der kan komme på banen, som bare ikke rager andre end de allernærmeste. Jeg hader når folk spørger andre, da jeg ofte ser folk blive rigtig kede af det og komme med en høflig afvisning. Men spørger du mig om det spørgsmål, i det offentlige rum, så er jeg ikke bleg for at tage debatten om hvad der er passende at spørge andre om ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sus

  Jeg er 37 år, og mor til ét barn (han er 8 år nu), Jeg hører det også konstant. “Skal I ik snart ha’ en mere”, “skal han ik ha’ en lillebror/søster”. Og i starten prøvede jeg at bortforklare, men nu gider jeg ikke forklare mig (og min kæreste) mere. Så er der nogen der spørger, for de et klart NEJ! Men det er utroligt hvad folk kan få sig selv til at spørge om.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • TineLee

  Enig, det er pisseflabet af andre mennesker, at stille det spørgsmål!

  Jeg får det selv tit smidt i ansigtet i en alder af 36 år, for alle mener de har ret til at blande sig og sige ting som: “Det er da vist ved at være på tide efter så mange år sammen, hvad venter I på?”.
  Jeg er ved at eksplodere af indignation over den mangel på pli hos andre mennesker. Og det bliver kun værre, når folk så forsøger at kloge sig på mine vegne og siger overbærende: “Det kommer nok snart”, hvis jeg svarer på deres spørgsmål og fortæller at lysten til at få børn er udeblevet. Hvorefter folk så meget flabet kan spørge videre: “Hvad så med din kæreste, vil han ikke ha børn?” Og til det kan jeg kun svare flabet tilbage, at så ville vi nok ikke være sammen på 16. år, hvis det var tilfældet.

  Jeg er sådan set ligeglad med om det er min faster Gerda, min svigermor eller en fremmed der spørger, det vedkommer ikke dem. Basta!

  Jeg render faktisk heller ikke rundt og spørger overvægtige personer, hvornår de mon skal tabe sig eller spørger rygere hvornår de har tænkt sig at stoppe, hvilket jeg synes er en personlig sag, som ikke vedkommer mig. Men af en eller anden årsag, har det altid været betragtet som helt okay at spørge til folks barnløshed – frivillig eller ufrivillig – hvilket jeg synes er helt galt!

  Så til jer, der spørger andre hvornår de skal have børn: STOP JER SELV!

  /T

  Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Interview til fagblad for supermarkeder, førte mig til denne