vil du tabe dig? gør som mig

truede med aflivning: politiet krævede mundkurv på dobermann – troede det var en forbudt race

Truede med aflivning: Politiet krævede mundkurv på dobermann – troede det var en forbudt race

…og andre mere fatale historier fra den virkelige verden i og omkring hundeloven.

Som ambassadør for foreningen fairdog.dk, er jeg utrolig interesseret i, at folk får af vide hvordan sager om hunde bliver håndteret hos politiet.
Her taler jeg med Charlotte fra Fairdog om sager, hvor familier er kommet i klemme i hundeloven. De mange sager fairdog.dk får, bliver videresendt til regeringen. På den måde bliver de hele tiden mindet om, hvor mange uskyldige hunde der har mistet livet, fordi politiet ikke er gearet til at håndtere opgaven. 

Personligt, har jeg selv talt med flere frustrerede politifolk, der ønsker en ændring af loven. 
Op omkring 500 hunde har mistet livet siden loven trådte i kraft for nogle år siden, og størstedelen uden belæg for, at de havde gjort noget forkert. Loven tillader ikke at man kan få sin sag prøvet i retten. Den eneste måde sagen kan prøves i retten er, hvis man får en bøde man ikke vil betale. Men der kan ens hund være aflivet eller låst inde på et internat i op til seks måneder. En dyr affære for en hundeejer. Endnu værre: Ejerne ender med en regning på 50.000 kroner og en død hund som intet har gjort. Er det i orden? Læs interviewet, du vil blive klogere og få viden du måske får brug for. Du vil også få et kig i hundeloven bag om. 

Hvor mange dyreværnssager har du liggende på dit bord, pt? 
Vi har ingen dyreværnssager men udelukkende sager som omhandler hundeloven – Pt har vi 39 stk, (da interviewet blev lavet, red.), som er alt fra aflivningssager pga udseende, ejerskifte og bid, samt boligsager, forældremyndighedssager, og til nabostridigheder.

Hvor ofte får du henvendelser fra folk der skal have hjælp?
I gennemsnit 2 gange dagligt

Hvad handler de fleste sager om?
Konfiskering og krav om aflivning af hunde som ikke har bidt men som har det forkerte udseende og er født på det forkerte tidspunkt, dvs efter 17 Marts 2010.

Kan du nævne lidt om de tre værste sager du har haft indtil nu:
1.  Aflivning på grund af forkert udseende
2. Aflivning pga. af at en anden hund løb ind i deres have og skambed en amerikansk bulldog, den blev krævet aflivet da den ikke havde mundkurv på. Politiet har senere erkendt at det var en fejl, men det får de ikke hunden tilbage af.
3. Aflivning på grund af forkert udseende, en Dogo Canario blev anmeldt som værende en Amerikansk Staffordshire Terrier. Hunden som var født i September 2010 blev konfiskeret og aflivet samme dag, parret havde spansk stamtavle på hunden som de ikke kunne finde frem på stående fod da de stod i flytterod. Der køres nu erstatningssag.

Hvad gør dig mest gal?
At man i Danmark laver lovgivninger baseret på uvidenhed og myter. At man i Danmark fjerner retssikkerheden og at hundene må tage straffen for folks uvidenhed og uansvarlighed.


Hunde bliver ikke født ondskabsfulde. Det har alt at gøre med de hænder de bliver håndteret af. Disse hvalpe er i øvrigt blevet aflivet. Sunde og raske, men ulovlige i Danmark baseret på at mennesker ikke forstår sig på dem. 

Hvor samarbejdsvillige oplever du at politiet er?
Oftest gør politiet hvad de kan, de fleste af dem bryder sig ikke om hundeloven i dens nuværende udformning og de fleste af dem kan ikke håndtere den lov og har ingen kendskab til hunde og slet ikke hunderacer. Men der findes desværre også en del betjente som misbruger hundeloven.

Hvad synes du, der er galt med hundeloven?
3 ting er helt galt med hundeloven. 1. Listen med hunderacerne 2. Omvendtbeevisbyrde 3. Delen med tilbagevirkende kraft

Hvad ser du gerne af ændringer?
At de 3 ovenstående del fjernes hurtigst muligt da det koster uskyldige hunde livet.

Hvem skal man skrive til, hvis man gerne vil klage over en afgørelse med sin hund?
Rigspolitiet skal man klage til, de er også sidste instans. Det er ikke muligt at få sin sag for de danske domstole, med mindre vi taler om en bødesag og man undlader at betale bøden, så skal man møde op i retten. Aflivningssager kan man ikke få for domstolene.

Hvorfor tror du, folk er så hurtige til at anmelde hundebid, eller skrammer til politiet?
Hævn, uvidenhed og troen om at man kan få en stor erstatning.

Har hundeloven skræmt folk? Hvis ja – hvordan?
Absolut – desværre vælger mange listehundeejere at lufte deres hunde efter mørketsfrembrud, da de ikke vil møde andre på grund af hets, tilråb og andre uheldige episoder som vi desværre har hørt mange af. Men det er ikke kun listehundeejerne som holder lav profil, også andre hundeejere med hunde af en vis størrelse hører vi fra, de er simpelthen bange for at møde andre hunde, fordi de ved at de får skylden uanset hvad der sker. Mange hunde får i dag ikke lov til at lege med andre hunde, da den mindste skræmme på en anden hund, kan medfører aflivning.

Hvad er forskellen på en “muskelhund” og en “kamphund”?
En kamphund er en hund uanset race eller herkomst som bliver trænet/mishandlet til at blive brugt i hundekampe. Det er i Danmark forbudt at eje/besidde kamphunde og har været det siden 2005, det er også en overtrædelse af dyreværnsloven, da det kræver mishandling af hunden for at træne den til det formål. Mange hunde har været brugt i kamp og krig og i dag misbruges hunde desværre stadigt i kamp uanset race

Tilbage i tiderne blev de kaldt “gladiator” hundene. Her er nogle af de De gamle racer/hunde som blev brugt til dyrekampe

Tibetan Dog

Molossus Hunting dogs ( The collective term Hunting dogs comprises all the large, native German hunting breeds)

The Mastiff

The Bulldog

Bull and Terrier

The Danish Dog

Thi Chincha Dog

Nu til dags misbruges mange hunde uanset race for profit og status i de kriminelle miljøer – Moderne “kamphunde” racer ( 18-1900 tallet ) de fleste brugt i USA.

Tibetan Mastiff

Mastiff

English Bulldog

Bullmastiff

Bordeaux dog

Glen of Imaal

French Bulldog

Bull Terrier

Staffordshire Terrier

American Staffordshire Terrier

Great Dane

Boxer

Mastino Napoletano

Dogo Argentino

Fila Brasileiro

Labradore

Tosa Inu

Boston Terrier

Pug (dansk = Mops)

American Pitt Bull Terrier

German Sheperd

Rottweiler

Og den nyeste trend Chihuahua som nu har medført at denne lille race er under restriktion i en del stater i USA og Australien.

En muskelhund er en massebetegnelse for hunde af en bestemt type med muskler.

Og så skal man forøvrigt huske at de 13 listeracer ikke er “kamphunde” og “kun” 7 af dem på listen kan betegnes som “muskelhunde” hvis man absolut skal betegne dem som det, personligt bryder jeg mig ikke om at man laver massebetegnelse for hunderacer og skovler hvad som helst under en betegnelse. Brug hundenes racenavne, så undgår vi også en masse forvirring og myter.

Ofte, kan politiet ikke skelne mellem de to, er det fair at de skal vurdere sager om hunde?
Det er bestemt ikke fair at politiet er dem som racevurderer en hund, da de ingen uddannelse eller kendskab har til hunde. Ikke engang politiets hundeafdeling har kendskab nok til at kunne hverken adfærdsvurderer eller racevurderer, det stiller også hundeejerne overfor utrolig meget usikkerhed at man har lavet en lov hvor det er politiet der er den dømmende magt.

Hvor meget mandskab og penge bliver der brugt fra politiets side på det her alene i år, vil du tro?
Politiet har brugt utrolig mange ressourcer på den nye del af hundeloven, rigspolitiet fremlagde en opgørelse til Justitsministeren tidl. i år med 122 aflivningssager og det er kun aflivningssager der var talt med der. De har ikke tal på alle de andre overtrædelser, manglende mundkurv, manglende snor, manglende registrering m.m. Jeg ved at klagesager som ikke omhandler aflivning pt. har en ventetid hos rigspolitiet på 6 mdr, så man skal ikke være Einstein for at regne ud at den hundelov bruger mange ressourcer og derfor også tager en del af politiets økonomi. I England brugte politiet 10 milloner pund på at håndhæve delen med raceforbud de første 3 år. Vi er ikke så stort et land som England men vi skal nok få brugt en del millioner udelukkende på at håndhæve raceforbuddet.

Kan man vinde en sag over politiet?
Ganske få sager er vundet, problemet har været at det ikke er muligt at DNA teste blandingshunde og at det er ejerne som skal fremlægge dokumentation på hundens ophav. Men det er så også politiet som vurderer om det dokumentation som bliver fremlagt er godt nok, og der har det desværre vist sig at hverken dyrlæge erklæringer, erklæringer fra avlerne, eller farve genetik godkendes, hvilket er bekymrende.

Nævn nogle sager, hvor politiet har været virkelig urimelige:
Politiet har haft brugt folk som ingen uddannelse har til at racevurdere hunde, hvilket er meget beklageligt. Politiet har også i en del tilfælde taget meget fejl af hunderacer              (dobermann) og krævet dem iført mundkurve og truet med aflivninger hvis ejerne ikke gjorde det. I sager om listeracer er ejerne blevet mødt med bemærkninger om at de ikke skal bryde sig om at klage, da de da vil modtage en stor regning.

Nævn nogle sager, hvor dyr er blevet aflivet uden grund:
Der er desværre rigtig mange sager hvor hunde er blevet aflivet uden at have gjort en flue fortræd men udelukkende fordi de havde det forkerte udseende. Til dato har vi kendskab til 467 hunde som ikke er her mere. Vi ved at der er mange flere.

Besøg fairdog.dk
Du kan også støtte dem økonomisk for det hårde arbejde de gør, for at hjælpe ulykkelige hundefamilier.

14 kommentarer

  • Michael Nordavind

    Hey Kira!
    Tak fordi du tager parti for uskyldige hunderacer. Det er sgu mennesket der er galt med, ikke hunden.
    Den danske hundelov er SINDSSYG, jeg har selv en Dobermann og har väret Dobermann-ejer i de sidste 14 år- för den tid så voksede jeg op med Boxer. Jeg bor i Sverige og planlägger at holde jul i Danmark, men er sgu lidt skeptisk med henvisning til politiet og deres svineri. Der er altså ingen der skal komme og lave problemer for mig og min hund, og ihvertfal IKKE aflive ham. Hvis de ikke vil blive aflivet selv da… Det er aldrig nogensinde hunderacen der er galt med, det er den der holder i snoren der bärer ansvar for at kende sin hund og hvad den er. Hundeloven er ikke mere end hunderacisme.
    Tak endnu een gang for dit arbejde!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anja

    men jeg syntes jo netop også jeg er ansvarlig, fordi jeg går steder hvor hunde må være løse. Og at jeg vælger at tage hende i snor hver gang vi møder mennesker med eller uden hunde.

    I bund og Grund er vi nok enige..

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anja

    Heidi, jeg var et kort øjeblik anonym fordi jeg havde glemt at udfylde navne feltet…som du kan se skyndte jeg mig at gøre det godt igen:)
    Ja, alle hunde har brug for at løbe frit og bruge kroppen…men så må man netop finde de områder der er indhegnede og hvor det er lovligt.. Jeg mener faktisk at vi der har hunde på listen eller bare enorme hunde…har et utroligt stort ansvar….bare en af vore hunde der løber op til en nevøs person giver alle hundene det dårlige ry vi gerne vil undgå.
    Når jeg går med min hund i skoven, er der masser af andre hunde der på trods af jagtlov osv løber løs…og da jeg ikke er bange for hunde er det ikke noget problem for mig personligt…men alle skal kunne bruge skov og gader og stræder..og det kan de ikke hvis folk lader deres hunde løbe løs hvor andre, uden hunde, også færdes.
    Det er lidt ligesom med rygning, ikke? Man skal helst ikke bebyrde andre med sin “last”….her kærligheden til de firbenede :)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ninkamom

    Heidi skriver: “Tager altid min hund i snor når der kommer nogen med fremmede hunde” Og Anja svarer: “Hvad mener du med det? Din hund skal da ALTID være i snor, medmindre du er i en godkendt hundeskov…og selv der skal du have fuld kontrol med den.”

    -Faktisk kommer det an på den gældende politivedtægt, der hvor man bor om hunden må være uden snor eller ej. Dog har de fleste byer vedtaget, at hunde skal være i snor, oven i købet så kort som 2 meters line.

    De fleste tænker bare ikke over at tjekke politivedtægterne for de områder, hvor de færdes. På Frederiksberg f.eks. skal alle hunde være i kort snor. Altså ikke en gang flexliner må i grunden bruges. Men næsten alle bruger da flexliner som alternativ til at lade hunden gå løs. Også jeg har gjort det. Nu er min ene hund så blevet næsten blind så han skal guides og den anden – Chihuahua-blanding meget a pros pos – er altså en “hidsig” tøs. Læs: meget snakkesagelig og på den måde skræmmende for mange så hun er oftest også i kortere snor.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anja: Hvorfor kunne du ikke finde på at lade din hun løbe løs?

    Altså hunde har da brug for at spæne alt hvad de kan, at lege med andre hunde, bade i havet og i det hele taget ikke leve deres liv i snor?

    Men det er så bare min holdning. Og når der nu findes steder hvor man må have sin hund løs, så er det vel ok.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Anonym.

    Det er nok mig der ikke har udtrykt mig klart nok. Min hund er løs i hundeskove og på stranden indtil 1 april. Og jeg har skam fuld kontrol over hende. Mit problem er jo den at jeg ejer en hund som mange anser for farlig. Og selvom det ikke er min huns som starter et slagsmål, vil det altid være hende som bliver anset for at have startet det. derfor tager jeg hende altid i snor. Bare for at være sikker. Håber det var svar nok. Det er skønt at gemme sig bag en anonym kommentar. Ellers kan du finde mig på min blog, hvor jeg også viser hunden frem i tide og utide.

    Heidi

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • helle stordal

    det bedste for hundene vil være , hvis der ikke blev avllet blandingshunde– hunde med stamtavler og chippet, så har de en fair chance , for blive accepteret for det de er. jeg er ikke en stamtavlesnob, men som hundeloven er nu , er det ikke i hundens interesse , at blive blandet med alt muligt og måske komme til at ligne en listehund.
    Man ved også bedre , hvad for en slags hund , man har med at gøre!!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • jens hansen

      Vrøvl jeg har en blandingshund Hønsehund/Riesensnauzer/Labrador og hun er bare så god, men bider fra sig hvis hun bliver angrebet.
      Racehunde bliver for indavlet og tit syge eller tosset i hovedet, blandinger har langt bedre helbred.
      Bare min mening

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ulla Damgaard

    Forstår ikke når hundeejer ved lov har fået af vide de skal gøre sådan og sådan, at de ikke overholder reglerne. Jeg har selv en blanding mellem en Bulldog/Amstaff og jeg gør alt for at ingen tager hende fra mig. Hun er jordens kærligste hund. Men når politiet ikke en gang ved hvilke der er forbudt eller hvilke der er regler for hvor f er vi så henne…. Dette var posetivt ment :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anja

    “Tager altid min hund i snor når der kommer nogen med fremmede hunde”? Hvad mener du med det? Din hund skal da ALTID være i snor, medmindre du er i en godkendt hundeskov…og selv der skal du have fuld kontrol med den.
    Har selv en irsk ulvehund og kunne da ved gud aldrig finde på at lade ham løbe løs, selvom han er godheden selv.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi F

    Kira!!
    DU gør en stor FORSKEL!! Vi har brug for dig!

    KNus

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidder med tåre i øjnene, vidste slet ik at en hund kunne blive taget fra sin ejer og samme dag blive aflivet uden at de har mulighed for at skaffe beviser for at det ikke var den påståede race… Er dybt rystet og forarget… Hilsen en tidligere ejer af en Berner Sennen…

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor er det godt nogen tager bladet fra munden. JEg er selv ejer af en staffordshire bull terrier. Fødte efter loven trådte i kraft.

    Hun er jo stadig lovlig, men alle de råb der er kommet på strøget i århus da hun var hvalp kunne jeg godt have undværet. Alle de folk som hysterisk hiver deres børn/hunde til sig når vi kommer, kunne jeg godt have undværet.

    Jeg syntes selv jeg er meget samvittighedsfuld. Tager altid min hund i snor når der komme nogen med fremmede hunde eller i det hele taget mennesker vi ikke kender. Jeg slipper hende kun hvis det er ok med den anden ejer. Det er mere end hvad mange hundeejere gør.

    Hun er godt socialiseret og jeg har til dato ikke oplevet henden blive sur/tændt over andre hunde.

    Tak fordi du taler dyrenes sag Kira.

    Heidi

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anonym

      “Tager altid min hund i snor når der kommer nogen med fremmede hunde”? Hvad mener du med det…din hund skal da altid være i snor medmindre du er i afmærkede lukkede hundeskove og selv der skal du have fuld kontrol over din hund.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

vil du tabe dig? gør som mig