pix & vid: vild med comedy, tv2 zulu

hundebrevkasse: min hund bider i ting!

(Arkiv billede)

Hej med Jer

God ide med en hundebrevkasse.

Jeg har et spørgsmål til denne:

Vi har en lille hund på 1½ år – et kryds mellem en Jack Russell Terrier og en Chihuahua. Det er alletiders dejligste hund. Den lystrer alt. Man kan få den til at gøre alt. Den virker tæt knyttet til os – ligger konstant op ad os i sofaen. Gør aldrig (stort set). Ganske enkelt den bedste hund man kan forestille sig.
Men der er et lille “men”: Vi har “testet” om den gør eller piver, når den er alene – det gør den ikke. Men nu har vi oplevet adskillige gange, at den ganske enkelt ikke kan lade være med at lave “ulykker” blot den er alene i 5 min. Den gnaver i sko, ledninger, servietter – alt hvad den lige kan komme i nærheden af. Selv dens transportkasse er blevet gnasket godt igennem. Den gnaver ALDRIG i noget, den ikke må, når vi er hjemme sammen med den. Spørgsmålet, der er interessant at få svar på, er hvorfor den gør det, og hvad kan vi gøre for at den ikke får disse lyster? Det skal siges, at den har altid sit legetøj og tyggepinde hos sig, når den skal være alene hjemme, så det er ikke fordi mulighederne for at gnave i noget ikke er til stede…

Med venlig hilsen
Kent Rasmussen

Hej Kent

Det lyder til, at det er en skøn lille hund du har, og sikke dejlige racer må jeg sige.

Det er et meget komplekst spørgsmål du stiller, da der kan være mange grunde til at en hund ødelægger ting når den er alene hjemme. Det vil kræve nogle flere oplysninger, før at jeg vil kunne give et helt klart svar på, hvorfor din hund udviser den uønskede adfærd.
Men et er sikkert, din hund får noget ud af at bide i de ting den bidder i, og der er noget der vedligeholder dens trang til at bide i det. I en adfærdsrådgivning, ville jeg finde ud af hvad der vedligeholder adfærden og hvorfor hunden er startet med at udvikle adfærden. Men nu er dette en brevkasse, så det er desværre ikke muligt.

Et at mine bud på hvorfor din hund ødelægger ting, er at den keder sig når den er alene hjemme, og skal have tiden til at gå med et eller andet. Det er altid rigtig god underholdning at bide i forskellige ting. En grund til at den ikke vil bruge sig eget legetøj, kan være at det er kedeligt, da det ligger fremme hele tiden, men det er lidt spændende at bide i det den normalt ikke må bide i.

Så prøv at se på hvordan din hund bliver aktiveret i løbet af dagen, når du er sammen med den. Får den mulighed for at bruge hovedet til at arbejde for føden,? Får den gåturer nok, så den bare skal sove når den er alene hjemme? En jack russel terrier er en meget aktiv hund, og kræver en del aktivering, for ikke selv at finde måder hvorpå den kan aktivere sig selv.

Det du kan gøre er f.eks. at din hund skal arbejde for at få sin mad, og på den måde bliver den aktiveret.

Din hund kan evt finde sin mad ude i haven, eller inde i huset/ lejligheden. På den måde får den brugt sin største sans, lugtesansen, og bliver træt og føler en velbehag

Tag noget af din hunds tørkost, blød det op i vand, put det i et udhulet marvben, og kom det i fryseren. Efter nogle timer kan marvbenet tages ud igen, og din hund skal nu bruge tid på at få den frosne mad ud af marvbenet. Hvis det er lidt for svært for din hund at få maden ud, så kan det til at starte med, være at det ikke skal i fryseren. Men jo sværere det er at få ud, jo længere tid skal din hund bruge.

Problemløsningsopgaver: Foder i en aktivitetsbold, godbidder i en plastflaske, godbidder gemt bag en åben dør, så din hund skal skubbe til døren, for at kunne få fat i godbidden I starten må du gerne hjælpe den lidt, så den ikke helt mister modet på det, men ellers er det noget den selv må klare.
Det er vigtigt at din hund IKKE laver problemløsning når den er alene hjemme, der skal den ikke have andre muligheder end at sove, til nød kan den gnave i et ben af en eller anden slags, da det er en beroligende aktivitet.

For sjov øvelser i hverdagen, vil være en rigtig god ting. Det er øvelser så som ,at rulle, give high five, sit og dæk.
Prøv at bruge det meste af din hunds foder på træning og aktivering i hverdagen.

Du skriver i dit spørgsmål, at den konstant ligger op ad jer i sofaen. Det får mig til at tænke på om din hund er utryg ved at være alene hjemme.
Hvis det er problemet, vil jeg råde dig til at kontakte en adfærdsrådgiver, da jeg ikke vil kunne hjælpe dig igennem en brevkasse.

Med venlig hilsen og potedask
Clara Kofod
www.acedog.dk  

Spørg Clara: os@dkira.com

Ingen kommentarer endnu

Jeg vil gerne høre din mening eller hvis du har gode tips og tricks.

Jeg vil høre din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

pix & vid: vild med comedy, tv2 zulu